Muskelfokus Uppsala
Följ oss
  • Start
  • Blogg
  • Om mig

Min barfotaresa

10/1/2015

4 Comments

 
Picture
Picture
Nuläge: 47 år ung och har som längst i höst sprungit 6 km helt barfota på sopad asfaltsväg, utan att få några skavanker i form av blåsor eller annat. Med FiveFingers har det blivit 10 km.

Jag har så länge jag kommer ihåg haft låga fotvalv och urdålig hållning. Krummad bröstrygg, onaturligt stor svank, framåtroterade axlar, huvudet framför kroppen. Jag fick höra att jag skulle sträcka på mig, dra bak axlarna och inte gå inåt med tårna. Kanske någon annan som känner igen sig? Formgjutna sulor från tonåren, när jag började spela bandy och sprang en del på försäsongsträningen. Det är ju så man traditionellt "behandlat" platta fotvalv och tillhörande benhinneproblem. Men jag har inte varit så himla duktig på att använda inläggen, de gjorde ju så förbaskat ont i mina stackars obefintliga fotvalv! Jag provade ut nya löpskor på löpband där man bara filmar fötterna och avgjorde hur mycket pronationsstöd just mina fötter behövde för att inte fotvalven skulle falla in. Riktigt breda sulor var vad som "passade" min fötter.

Jag har vad jag minns alltid gillat att gå barfota ute. De senaste 21 åren har jag bott i ett hus med golvvärme överallt, så hemma är jag oftast helt barfota, sommar som vinter.

Jag har haft problem med foglossning vid mina graviditeter. När son nummer 2 var väldigt liten råkade jag ett par ggr ut för att jag blev sned i länd/bäcken. Kunde inte ha rak rygg när jag stod på båda fötterna samtidigt. Riktigt obehagligt! Fick då hjälp av naprapat för att få ordning på det. I 30-årsåldern satt jag intensivt framför datorn på jobbet, och "trots" ergonomisk kontorsstol fick jag problem med rygg/nacke och fingrar som domnade. Kiropraktorn via jobbet "knäckte loss" hela ryggen ett antal ggr och jag fick order att träna allt som putade och kutade, dvs bröstrygg, mage och rumpa.

Framförallt bröstrygg och ländrygg samt höger höft är det som besvärat mig genom åren. Ihop med en obefintlig bäckenbotten från äldsta sonens födelse. Utbildningen till massageterapeut hösten 2009 gav mig de första pusselbitarna, då fick jag koll på vilka muskler det var som protesterade. PT-utbildningen med fokus på funktionell träning sommaren 2010 hjälpte mig att få kontroll på min hållning, den inre bålmuskulaturen och bäckenbotten. Jag började då också träna all styrketräning i FiveFingers eller barfota. Men låsningarna/besvären i bröst- och ländrygg samt höften fortsatte att irritera. Ett par naprapat/kiropraktorbesök per år behövdes för att hålla det hyfsat i schack, men riktigt besvärsfri blev jag aldrig. Trots att jag ansågs som vältränad och stark i såväl bål som rumpa, länd och skulderparti, allt det som skulle hjälpa mot denna typ av problem. Jag var noga med teknik och hållning i mitt jobb som massör och tränade regelbundet funktionell styrketräning.

Först våren 2014 fick jag den sista viktiga pusselbiten (eller kanske är det säkrast att säga den senaste, man vet ju aldrig), när jag utbildade mig till instruktör i Spiral stabilisering. Där lärde jag mig om kroppens muskelkedjor, vertikala resp spirala, och hur de inhiberar varandra. Våren 2013 hade jag börjat att även löpträna i FiveFingers, riktigt korta snabba steg blev det, för det hade jag hört att man skulle ha. När vi gick igenom löpning med spiral stabilisering fick vi lära oss att det var en stegfrekvens på 180 bpm som var optimal, för att kunna utnyttja kraften som laddas in i senorna vid fotisättningen. Jag fick nu länga på mitt steg, och slå av på stegfrekvensen!

Första gången jag sprang helt barfota utomhus, i mars 2014 med metronom i öronen för rätt takt, kändes det som om jag sprang väldigt långsamt! Men en snabb blick på klockan sa annat, jag sprang precis lika fort/långsamt som jag tidigare gjort. Ett par blodblåsor på tårna på bägge fötterna hann jag dra på mig på dessa första 14 minuter, tekniken var inte fulländad :-) Men efter att i åratal harvat runt i samma tempo, 5 km strax under 30 min och milen strax under 60, så gick det nu snabbt framåt! 5 km gick efter par månader på 26 min. Och mina problem med rygg och höft lös med sin frånvaro. Inga besök till naprapat/kiropraktor på hela  2014!

Någon vecka innan jul var dock besvären tillbaka. Känslan av att vilja köra en armbåge i höger säte och likaså musculus iliacus (det senare omöjligt eftersom det sitter 3 lager bukmuskler i vägen) var alltför välbekant. Av olika anledningar hade det blivit dåligt med spiralträning och löpning under någon månad, men en del dater med skivstången. Stretch och rörlighetsövningar hjälpte inte. Så på självaste julafton gav jag mig ut på en 5 km-runda, med fokus på ordentlig spiral aktivering. Och efter den turen var besvären som bortblåsta igen! Underbart (och billigt)! Spiral stabilisering och barfotalöpning kommer definitivt att fortsätta vara en viktig del både i min egen träning och mitt arbete med mina klienter.


4 Comments

Kesoplättar med räkor

9/1/2015

0 Comments

 
Fredagkvällar är jag inte sugen på att laga mat. Jag tar gärna fram lite räkor från frysen till mig, resten av familjen äter hellre grillad kyckling eller revbensspjäll. Bara räkor funkar liksom inte, ibland gör jag sallad till med några mörkgröna bladgrönsaker, paprika, kanske lite avokado och en röra på majonnäs, créme fraiche och lite tomatpuré.

Ikväll fick jag för mig att jag skulle testa att göra kesoplättar, något som figurerar rätt ofta i lchf-kretsar. Letade reda på Åse Falkman Fredriksons recept och skred till verket. Nu är min stora gjutjärnsstekpanna lite tråkig, det mesta fastnar hur mycket jag än har försökt att fetta in den, så också denna gång (jag stekte i smör). Så efter att ha "vänt" plättarna en första gång var jag färdig att hiva allt i slasken, men snål som jag är besinnade jag mig. Efter ett par vändningar och uppläggning på tallriken med lite majonnäs, finhackad gul lök, handskalade räkor och en klyfta citron, blev det en toppenmiddag för en fredagkväll!
Picture
0 Comments

Fina isar

5/1/2015

0 Comments

 
En dag i ledighetens och återhämtningens tecken. Det gäller att passa på när isarna, eller skidspåren, är fina. Och idag var en perfekt dag, kanonis, precis under nollan och bara svag vind, så det blev ett par timmar på långfärdsskridskor med delar av familjen.
Picture
0 Comments

Naturlig Bålträning

4/1/2015

0 Comments

 
Picture
Ett pass löpning eller en rask promenad är också ett pass bålträning. När vi går och springer på rätt sätt, dvs kopplar in våra spirala muskelkedjor ända uppifrån skuldrorna och ner i stortårna, så jobbar vi helt naturligt väldigt mycket med bålmuskulaturen. Det är inte armarna som ska dra framåt/bakåt utan det är bålen som roterar kring ryggraden med hjälp av muskelkedjor som startar med att skuldrorna jobbar växelvis framåt och bakåt. Muskelkedjor som sedan går genom olika delar av bukmuskulaturen, via rumpans viktiga muskler, på sin väg ner till fotvalven. Armarna pendlar bara med i rörelsen. Här är en länk till min favoritfilm i ämnet. Den brukar jag titta på lite nu och då, för att sen försöka efterlikna känslan av lätthet när jag själv ger mig ut.

Lägg handen mot sidan av buken precis nedanför revbenen och känn att musklerna är spända och jobbar med i varje steg! Det ska hända både när du går och när du springer. Det fina med kråksången är att här får vi effektiv bålträning till vardags! Något jag tjatar på mina PT-klienter om. Spelar ingen roll hur många minuter de kan stå i planka om de inte använder styrkan i vardagen.

För att kunna använda muskelkedjorna på rätt sätt krävs att vi kan koppla in våra fötter ordentligt, och inte trycker ihop tårna med trånga skor eller låser fotvalven med formgjutna sulor. Så platta, tunna och mjuka sulor som möjligt, med gott om plats för tårna att spreta. Allra helst helt barfota givetvis, men det är lite väl kallt för det nu :-)

Picture
0 Comments

Nötmüssli

3/1/2015

0 Comments

 
Picture
Här är min variant på nötmüssli, väldigt god om jag får säga det själv! Och den lilla mängden honung gör mycket till smaken, men väldigt lite till kolhydratsmängden på hela satsen. Har man problem med ett sockerberoende kan man utesluta det.

Använd gärna ekologiska råvaror. Tänk på att kolla att bären inte är sötade, räcker väl med bärens egen sötma. Använd nötter och fröer efter egen smak och vad som finns hemma för dagen.

2 dl hasselnötter
2 dl sötmandel
2 dl cashewnötter
2 dl valnötter
2 dl paranötter
2 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma
1 msk kakao
3 msk kokosolja
1 msk honung
2 dl riven kokos
1 dl torkade bär/frukt exvis blåbär eller äppelbitar

Hacka nötterna grovt, blanda med solrosfrön, pumpakärnor och kryddorna i en stor bunke.

Smält kokosoljan och honungen. Häll det över nöt/fröblandningen och rör runt ordentligt så att allt blandas.

Bred ut i långpanna och rosta försiktigt i ugnen, 150 grader ca 20 minuter. Rör om var 5e minut.

Låt svalna innan den rivna kokosen och bären/frukten blandas i.

Gott till tex fet naturell yoghurt eller kesella.

0 Comments

Grymt gott mos!

3/1/2015

0 Comments

 
Picture
Grymt gott mos! Gjorde det både på juldagen och på nyårsafton. Funkar lika bra till vardag som till fest :-)
Detta räckte till ca 6 portioner (går utmärkt att förvara i kylen och värma i mikron):

2 knippen färsk broccoli
1/2 huvud (normalstort) blomkål
2 normalstora morötter
2 normalstora palsternackor
50 g smör
örtsalt


Ångkoka broccolin försiktigt. Koka blomkålen till den precis mjuknat. Skala och dela morötter och palsternackor i bitar och koka precis mjuk.

Hiva allt i en kastrull och mixa tillsammans med smöret. Smaka av med örtsalt.

Gott till allt möjligt, grillad kyckling, köttfärslimpa, oxfilé tex!


0 Comments
Forward>>

    Sparat

    August 2017
    December 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015

    Kategorier

    All
    Återhämtning
    Återhämtning
    Barfotalöpning
    Barfotalöpning
    Cykling
    Dryck
    Efterrätt
    Förrätt
    Frukost
    Godis
    Hormoner
    Kost
    Magen
    Mellanmål
    Mellanmål
    Mental Träning
    Närproducerat
    Paleo
    Recept
    Spiral Stabilisering
    Stress
    Tankar
    Tester
    Tillbehör
    Tillbehör
    Tips
    Träning
    Träning
    Varmrätt
    Varmrätt
    Verkliga Case

    Vem är Jag?

    Ingenjören som sadlade om till friskvårdsbranschen och vill inspirera till ett friskare liv genom naturlig mat och rörelse

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.