Jag tänker inte orda mer om här vad som är så fantastiskt nyttigt med just benbuljong, utan sammanfattar det med att det är toppen för bla leder, hud, hår, naglar och tarmar. Många andra har skrivit bra om det redan, och jag hänvisar till tex det här inlägget på fina Hälsa som livsstil som tar upp just det.
Igår tog jag mig i kragen och lyfte ut en påse med ett kycklingskrov ur frysen. Jag sparar allt "rens" som också blir, brosk, lite skinn som inte föll i smaken mm. Letade runt lite på nätet efter tips och recept och tog lite vad jag hade hemma i kylskåp, kryddskåp och frys. Det var ju inte alls svårt och blev dessutom himla gott! Så idag blev det en kopp benbuljong och en zucchinifralla med färskost till frukost, smaskens!
1 st ekologiskt kycklingskrov inkl allt rens som blivit över från en måltid på en tillagad hel kyckling
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1-2 broccolistammar (spara gärna i frysen)
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 kryddpeppar
salt efter smak
några kvistar färsk timjan
en näve färska basilikablad
ca 1/2 dl äppelcidervinäger
Jag personligen använder så mycket jag bara får tag på ekologiskt.
Man kan börja med att rosta kycklingskrovet i ugn om man vill. Det ska göra lite till smaken, men det hoppade jag över för enkelhetens skull.
Bryt sönder kycklingskrovet i mindre delar och lägg det i en kastrull. Täck med vatten och tillsätt vinägern. Låt koka upp och skumma av (jag fick inget att skumma av, kanske för att skrovet inte var rått utan redan tillagat).
Dela morötterna i bitar. Skala och dela löken i klyftor. Skala vitlöksklyftan och krossa den lite. Dela även broccolistammarna i större bitar.
I många recept står det att man ska knyta in kryddorna i någon liten påse, men eftersom allt ändå ska silas sedan skippade jag den biten :-)
Hiva i grönsakerna och kryddorna i kastrullen. Låta koka upp igen och småputtra så länge du har tid, ju längre desto mer nyttigheter får man ur benen! En hel helg tex. I mitt första försöka här blev det 5 timmar, kanske gör jag nästa gång i en gryta och kör in det i ugnen på låg värme. Eller slår igång det direkt på morgonen. I ugnen kan jag tänka mig att låta det stå på under natten, men en platta på spisen med en puttrande kastrull på känns inte tryggt för mig :-) En slowcocker finns det de som använder också.
Fyll på med vatten under tiden, benen ska vara täckta. Skumma av om det behövs allteftersom (jag skummade inte en endaste gång).
Sila av skrovet, grönsakerna och kryddorna. Om man vill kan man sedan koka ner det ytterligare. Kyl ner buljongen genom att tex sätta kastrullen i kallt vatten i diskhon.
När buljongen kallnat ska den vara som en geleklump. Då har man fått ur ordentligt med gelatin ur benen.
Frys in i iskuber, istärningspåsar, små eller större förpackningar beroende på vad du tänkt använda det till. Jag slog upp det i glaslådor och satte in i kylen, ska hålla sig någon vecka. Jag har tänkt att helt enkelt dricka upp det under veckan, eller kanske göra någon soppa på en del! Om jag kokar lite grönsaker i och sen mixar det slätt kan jag kanske lura i det i maken iaf, tror inte 10-årige sonen köper det tyvärr.
En kopp varm buljong tycker jag själv är jättegott!