Ibland hamnar man i samma spår hela tiden, känner att det blir samma mat vecka ut och vecka in. Nu har jag haft en sådan period ett tag och idag kände jag att jag bara måste göra något annat. Kom att tänka på canneloni, testade tidigare en variant med zucchini istället för pasta, fyllda med spenat och ricotta. Lite smaklöst tyckte jag då. Nu hade jag en plåt färskostpasta färdig i frysen, och en bit rökt skinka i kylen som behövde gå åt. Så det vara bara att skrida till verket.
0 Comments
I mitt inlägg om gelatin och dess nytta för bla lederna testade jag ett recept på hemgjort gelégodis. Idag fick jag för mig att det var dags med ett nytt test, hittade ett recept gjort på hallon och lakrits. Det är en god kombination, så jag skred till verket. Men jag tycker att det är synd att slänga bort saker som går att äta, så jag passerade inte hallonen utan lät även kärnorna vara kvar. Dessutom hade jag i lite salmiaksalt, något jag köpt efter ett tips i ett blogginlägg av Ann Fernholm. Det blev inte dumt alls :-)
Förra veckans stora glädjeämne var ett möte med en ung kvinna som när vi träffades för 5 månader sedan hade dragits med cellförändringar i 3 års tid. Första mötet fick hon börja med att fylla i frågeformuläret för att se hur det verkade stå till med den hormonella balansen. Rejält med symtom på både högt och lågt kortisol och hypotyreos. Dessutom flera typiska symtom på såväl lågt östrogen, högt östrogen i förhållande till progesteron som högt testosteron. Hon hade ätit p-piller med enbart gestagener i 12 år, med bara ett kortare uppehåll. Gestagenerna hade i hennes fall gjort att hon inte hade någon mens alls. Under dessa år hade hon också haft en period med utmattning då hon varit sjukskriven nästan ett år.
Mina råd blev att genast sluta med p-pillren, ta tag i kosten (dra ner på socker och gluten) och öka på omega-3 och börja med D-vitamin. Det finns ju nyttigare godisremmar av bara frukt/bär att köpa. Men de är inte billiga! Googlar man lite så verkade det dock inte så svårt att göra egna. Med tanke på hur nyttigt gelatin är för oss så tänkte jag att jag kunde ha i lite sånt också. Jag tycker det blev riktigt gott, men yngste sonen tyckte det smakade för mycket hallon. Jag tror också att det är lingonpulvret som slår igenom lite, ger en kraftigare smak. Får bli ett experiment framöver att minska på, eller helt utesluta det. Jordgubbar är ju lite sötare, så det ska jag också testa.
|
Sparat
August 2017
Kategorier
All
Vem är Jag?
Ingenjören som sadlade om till friskvårdsbranschen och vill inspirera till ett friskare liv genom naturlig mat och rörelse |