Här är receptet på ostkakan vi använder. Ursprungsreceptet kommer från Anna Halléns LCHF Husmanskost, sen har vi modifierat lite. I ett försök att dra ner lite på mängden mejerier i kosten har vi tex bytt ut det mesta av grädden mot kokosmjölk och kokosolja. Anledningen till att det finns en skvätt grädde kvar är för att vi för enkelhetens skull använder en hel 500 grams kokosmjölk :-)
I förra inlägget beskrev jag hur vi sockersanerat yngste sonens frukost och kvällsfika. Sedan ett par år tillbaka bakar vi alltså egen ostkaka ett par ggr i veckan. Vi gör en gratängform som räcker i 5-6 dagar. Hela gratängformen får stå i kylen och så öser vi upp lämplig portion på morgonen. Till det får han kokta hallon, helt utan tillsatt socker även här. Vi kokar en mindre mängd åt gången, slår upp den rykande het i ren glasburk och förvarar även denna i kylskåpet. I början behöll vi den söta köpesylten som jag skrev, men sen har vi gått via hemkokt med en liten mängd tillsatt socker till nu bara rena hallon.
Här är receptet på ostkakan vi använder. Ursprungsreceptet kommer från Anna Halléns LCHF Husmanskost, sen har vi modifierat lite. I ett försök att dra ner lite på mängden mejerier i kosten har vi tex bytt ut det mesta av grädden mot kokosmjölk och kokosolja. Anledningen till att det finns en skvätt grädde kvar är för att vi för enkelhetens skull använder en hel 500 grams kokosmjölk :-)
0 Comments
Har du någon som helst koll på hur mycket socker som är tillsatt i de hel- eller halvfabrikat som du köper? Smaksatta mejeriprodukter, flingor eller sylt tex.
För drygt 3 år sedan gjorde vi en översyn av yngste sonens mat, han var då 6 år gammal. Till frukost fick han nämligen varje morgon Frödinge Finostkaka med köpt ”lättsockrad” hallonsylt, den fetaste ostkakan som fanns att köpa (fråga mig inte varför vi spårade in på just ostkaka, det kommer jag inte ihåg). Till kvällsfika varje dag Lindahls Jordgubbsyoghurt, den fetaste fruktyoghurten som fanns. Jag har hört så mycket positivt om chiapudding, och även de som tycker det bara är slemmigt. När jag igår hade en öppnad kokosmjölk i kylen, och tidigare köpt chiafrön för att testa (man måste ju hålla sig lite uppdaterad), så fick jag för mig att röra ihop en portion åt mig själv.
1,5 dl kokosmjölk, 1,5 msk chiafrön och ca 1/2 tsk vaniljpulver. Det fick stå över natten och fick bli dagens frukost. En annan vanlig frukost här är 2 kokta ägg med ca 1 msk smör och lite örtsalt. Jämfört med det så kändes det inte som om jag blev mätt för fem öre. Smaken var helt ok, jag tog den naturell. Och jag upplevde den inte som slemmig. Hummus är gott, men eftersom jag utesluter baljväxter pga lektiner (kan irritera tarmen) så letade jag efter alternativ. Blev hos kompisar bjuden på en smaskig röra gjord på cashewnötter, och då började jag googla efter "cashew hummus paleo". Jag hittade ganska direkt ett recept med ingredienser som jag hade hemma, och har sedan modifierat det lite efter min smak. Dessutom har jag översatt det till svenska, för att slippa räkna om måtten varje gång :-) Som vanligt använder jag ekologiska ingredienser så långt möjligt. Grävde runt lite i frysen i söndags och hittade en fläskytterfilé som jag tänkt grilla i somras. Fick för mig att det var dags att wooka lite, med det vi hade i kylen av grönsaker och rotfrukter. Gjorde en kall röra på fetaost till. Här kommer resultatet. Fläskytterfilé med wookad färgbomb 4 pers ca 750 g fläskytterfilé smör/kokosolja till stekning salt och svartpeppar Jag valde mellan att först skriva ett blogginlägg om stress eller om preventivmedel, valet föll på preventivmedel :-)
I mitt tidigare inlägg om hormoner skrev jag att jag skulle blogga mer om vad man kan göra för att försöka balansera hormonerna. En sak som ligger högt på prioritetslistan, om man är kvinna, är att se över sina preventivmedel, om man har några hormonella sådana eller kopparspiral. Jag upplever att vi har en övertro på att framförallt hormonella preventivmedel är så oförargliga, påverkar kroppen så lite, mest gör livet lättare för kvinnor och låter oss ta kontrollen över huruvida vi vill bli gravida eller inte. Dessutom så ”botar” de allehanda problem som långa och smärtsamma menstruationer, PCOS och endometrioser. Många kvinnor vittnar om att sjukvårdspersonal hävdat att förändrat humör, migrän eller viktuppgång inte kan ha något med preventivmedlen att göra. Många är också de kvinnor (och tillhörande partners) som vittnar om att kvinnan blivit näst intill personlighetsförändrad, något som försvunnit när preventivmedlet tagits bort igen. Många är de kvinnor vars vikt löpt amok när de börjat med hormonella preventivmedel. Och bara för att ett hormonellt preventivmedel fungerat under en period behöver inte betyda att man för all framtid ”tål” just det. Våra egna hormonnivåer förändras kontinuerligt, de sjunker med åren. Och progesteronet sjunker fortare än vad östrogenet gör. Sen jag för någon månad sedan la ut frågeformuläret om hormonella obalanser har jag till nu fått 82 svar. De allra flesta som svarat är ju sådana som inte mår bra och söker ett svar på varför, men jag har också testat det på några som mår bra och känner sig i balans. De som hör till den senare kategorin prickar in något enstaka symtom här och där, oftast några stycken på stress/kortisolsidan. Men i det stora hela rätt symtomfria. Det ger en form av bekräftelse att frågeformuläret inte är helt uppåt väggarna. För det är ibland det jag kan få känslan av när jag går igenom svaren från de som inte mår bra... Runt 5 eller fler symtom på ett och samma avsnitt tyder på en klar sannolikhet att just den obalansen är ett faktum. Det är väldigt många som prickar in långt fler än 5 symtom, och inte bara på ett område utan ofta "rakt över". Obalanser på sköldkörteln, könshormonerna och binjurarna. Det är inte normalt att ha världens PMS månad efter månad, PCOS, endometrioser, svullna/ömma bröst, eller cyklisk migrän, eller blöda floder, eller ha så ont att man måste leva på värktabletter ett par dagar i månaden för att över huvud taget fungera. Inte heller ska man lägga på sig ett par kg vätska inför varje mens. Problem med återkommande urinvägsinfektioner eller en blåsa som inte riktigt fungerar som den ska är inte heller normalt. Har man en bra balans på sina könshormoner så prickar man inte in flera av dessa symtom. Och man löser inte problemet genom att dämpa eller ta bort symtomen med något preventivmedel. Det underliggande problemet finns kvar, och poppar med största sannolikhet upp på något annat sätt längre fram i livet. Som det verkar inte helt ovanligt i form av utmattning/utbrändhet/depression. Könshormonerna påverkar nämligen inte enbart vår förmåga att fortplanta oss. Man ska kunna resa sig upp utan att få yrsel och svimma, om kroppens stressreaktion fungerar normalt. Att bara skylla det på att man generellt har för lågt blodtryck är inte hållbart. Särskilt inte om man prickar in ytterligare 2 eller tom 8 symtom på lågt kortisol. Magen ska inte vara trög, man ska inte ha halsbränna/sura uppstötningar eller andra typer av matsmältningsproblem, man ska inte heller behöva en kopp kaffe för att vakna på morgonen eller orka hålla igång under dagen. Sockercravings kan bero på ett sockerberoende, men inte om det kommit i samband med att man börjar uppleva ett antal andra stressymtom. Det här är bara exempel på symtom. Har man bara något enstaka symtom så är det kanske ok, om det inte är ett väldigt typiskt symtom. Men hittills har jag iaf inte stött på någon som bara haft ett enda typiskt symtom för en obalans. Det tragiska i det hela är att de som har en hel radda symtom på obalanser, på framförallt binjurar och könshormoner, bara är deprimerade enligt sjukvården. Antidepp och en kortare periods sjukskrivning ska visst "bota" alla dessa symtom. Det finns dock mycket man själv kan göra, något som jag går in på i fler blogginlägg framöver. När jag har tid på morgonen, eller när jag känner behov av det, så har jag börjat göra en dryck med de antiinflammatoriska gurkmeja och ingefära, i kombination med välgörande kallpressad olivolja, färskpressad citron och nyponpulver. Kompletterar även med lite cayennepeppar för extra fart på förbränningen mm och svartpeppar för att öka upptaget av gurkmejan. Ingredienser som också stimulerar gallan och matsmältningen. En skön start på dagen!
Hälsodryck 1 färskpressad citron 1 tsk gurkmeja en bit färskriven ingefära 1 tsk nyponpulver 1 msk kallpressad virgin olivolja lite cayennepeppar ett par varv på svartpepparkvarnen ca 2 dl varmt eller kallt vatten Blanda alla ingredienser i ett stort glas och låt dra ca 5 min. Drick upp allt, man få röra lite under tiden eftersom vissa ingredienser gärna sjunker till botten :-) Testade kålrotspommes för första gången i söndags, till pulled pork. Hade en kålrot liggande i kylen just för att jag hade hört så många prata sig varma om detta tillbehör. Men det smakade lite väl sött tyckte jag, så det blir nog inte fler gånger här hemma. Köttet blev dock smaskigt! Eftersom jag hade en kruka färsk timjan stående i köksfönstret fick den åka ner i grytan. Hälften ovanpå rotsakerna och hälften ovanpå köttet sedan. Morot, lök och vitlök finns alltid här hemma. En skvätt vin på det. Blandade lite tomatpuré med kryddor och smorde in köttbiten med. Satte ugnen på 125 grader eftersom grytan inte åkte in i ugnen förrän vid 12-tiden och skulle vara färdig till 17. Men redan vid 15 hade den kommit upp nästan i temp. Så då jag drog jag ner till 100 grader. Såsen gjorde jag enklast möjliga, silade 4-5 dl av stekskyn i en kastrull. När den kokat ner någon halvtimme hivade jag i 2-3 dl grädde. Klart! Pulled Pork 4-5 portioner ca 1 kg benfri fläskkarré 2 morötter 2 stora eller 3 mindre gula lökar 3-4 klyftor vitlök ca 50 g smör 2 dl rödvin 1 kruka färsk timjan 2 msk tomatpuré 1 tsk worcestersås 1 tsk tamari (japansk glutenfri soja) 1 tsk paprikapulver 1 tsk chilipulver lite cayennepeppar svartpeppar salt 3 dl grädde till såsen Köttet Skala morötter, lök och vitlök. Dela morötterna och löken i mindre bitar, krossa vitlöksklyftorna och lägg allt i botten av en ugnsfast gryta. Lägg i smöret och häll på vinet. Lägg hälften av den färska timjanen ovanpå rotfrukterna. Blanda tomatpuré, worcestersås, tamari, paprikapulver, chilipulver, cayennepeppar, salt och peppar i en liten skål. Smörj in undersidan av fläskkarrén, lägg ner den i grytan ovanpå rotfrukter och timjan, och smörj in resten av karrén. Lägg till sist resten av den färska timjan ovanpå köttet. Sätt på locket på grytan och ställ in långt ner i ugnen. 100-125 grader beroende på hur lång tid grytan kan stå. 125 grader i 3h hade räckt idag, sänkte ner till 100 grader sedan. Tänk på att en lergryta ska blötläggas i 15 min innan man lägger i ingredienserna för att sedan ställas in kall ugn. Såsen När det är någon halvtimme kvar till middagen, sila av ca 5 dl av stekskyn i en kastrull. Låt koka ihop ca 30 min och rör sedan ner grädden. Kålrotspommes 1 stor kålrot kokosolja utan smak salt Skala kålroten och skär den i 0,5 cm tjocka stavar. Koka i lättsaltat vatten 5 min. Häll av och låt torka på hushållspapper. Frittera gyllenbruna i kokosolja i en frittös, eller i en stekpanna. Fiska upp dem och salta efter smak. Semlorna har börjat dugga tätt i butikerna och på bloggarna. Härliga paleobloggen Under vårt tak frestade med sitt recept idag. Jag blev tillfrågad av en facebookvän om det recept jag testade förra året, underbart goda. Det är semlorna som den fina Paleorestaurangen PriMaten här i Uppsala har i sitt sortiment. Vet inte om de börjat med dem den här säsongen än. Här är iallafall deras recept. Om man äter mejeriprodukter kan man vispa vanlig grädde till fyllningen. PriMatens Semla Paleo Style 10 st 6 st ägg 3 msk honung 1 dl kokosolja 0,5 dl kokosmjölk 1 dl kokosmjöl 4 msk fiberhusk 2 tsk bakpulver 2 tsk kardemumma 1 ägg till pensling 2 dl mandel 1 dl mandelmjöl 1 msk honung (1 st bittermandel) 1-2 msk vatten 2 burkar kokosmjölk (ej stabiliseringsmedel) lite vaniljpulver Bullar: Smält kokosoljan. Vispa ägg och honung kraftigt. Häll i oljan och kokosmjölk och fortsätt vispa. Blanda de torra ingredienserna och häll sen ner dem i smeten under vispning. Låt degen stå och svälla 15 minuter. Dela degen i 10 delar. Forma till runda jämna bollar och lägga på plåt. Pensla tunt med ägg på ovansidan. Grädda i 175°C i 20 minuter. Mandelmassa: Mixa mandlarna och bittermandeln fint. Blanda i honung och mandelmjöl. Blanda/mixa under tiden du tillsätter lite vatten i taget tills massan blir jämn och formbar. Kokosgrädde: Låt en burk kokosmjölk utan stabiliseringsmedel stå i kylen ca ett dygn. Tryck 2 hål i botten på burken med en konservöppnare och låt kokosvattnet rinna ut. Öppna burken helt och ta ut grädden. Vispa hårt med vaniljpulvret. Montering: Skär ett lock på varje bulle. Forma mandelmassa till en platt kaka och lägg på underdelen. Klicka på grädde och lägg på locket. |
Sparat
August 2017
Kategorier
All
Vem är Jag?
Ingenjören som sadlade om till friskvårdsbranschen och vill inspirera till ett friskare liv genom naturlig mat och rörelse |