För drygt 3 år sedan gjorde vi en översyn av yngste sonens mat, han var då 6 år gammal. Till frukost fick han nämligen varje morgon Frödinge Finostkaka med köpt ”lättsockrad” hallonsylt, den fetaste ostkakan som fanns att köpa (fråga mig inte varför vi spårade in på just ostkaka, det kommer jag inte ihåg). Till kvällsfika varje dag Lindahls Jordgubbsyoghurt, den fetaste fruktyoghurten som fanns.
Vi behöll helt sonika sylten, men började baka egen ostkaka på ägg, keso, grädde och mandelmjöl. Portionsstorleken ändrade vi så att han fortfarande fick samma mängd ”energi”, men fördelningen blev ju nu klart mycket mer fett istället för socker och stärkelse. Energifördelningen i den hembakade ostkakan är ungefär 279 kcal/100 g, protein 10g, kolhydrater 2,5 g, fett 25 g.
Här behöll vi en mindre del och bytte resten mot turkisk yoghurt. Även här höll vi oss till samma mängd ”energi”.
Resultatet? Ja sonen anmärkte att det smakade lite annorlunda, men fortsatte äta med god aptit. Och vi räknade ut att han nu, per dag, fick ½ dl mindre socker i maten! Det är mycket socker för en liten kille på 6 år!
Och något som vi INTE alls hade räknat med, han började sova lugnt på nätterna! Tidigare hade han farit runt som en propeller i sängen på natten. Inte så att han vaknade själv, men han kunde ligga på både längden och tvären, och spred riktigt otrevliga dofter från sin oroliga tarm. Nu sov han helt plötsligt lugnt, och inga illaluktande gaser längre!
Sen har vi successivt gått hela vägen till att koka egen ”sylt” av enbart hallon eller jordgubbar och ha det till ostkakan resp enbart turkisk yoghurt.
Så har ni barn, sätt er och räkna lite på hur mycket socker de får i sig på en dag. Eller kanske du själv för den delen. Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas finns som gratis app, den finns också på deras hemsida. Fineli.fi är en annan bra databas. Kostbevakningen.se är enkel. Matkalkyl.se är lite krångligare, men ger en bra sammanställning även över vitaminer, mineraler, fettsyror mm.