Köttet blev dock smaskigt! Eftersom jag hade en kruka färsk timjan stående i köksfönstret fick den åka ner i grytan. Hälften ovanpå rotsakerna och hälften ovanpå köttet sedan. Morot, lök och vitlök finns alltid här hemma. En skvätt vin på det. Blandade lite tomatpuré med kryddor och smorde in köttbiten med. Satte ugnen på 125 grader eftersom grytan inte åkte in i ugnen förrän vid 12-tiden och skulle vara färdig till 17. Men redan vid 15 hade den kommit upp nästan i temp. Så då jag drog jag ner till 100 grader.
Såsen gjorde jag enklast möjliga, silade 4-5 dl av stekskyn i en kastrull. När den kokat ner någon halvtimme hivade jag i 2-3 dl grädde. Klart!
Pulled Pork 4-5 portioner
ca 1 kg benfri fläskkarré
2 morötter
2 stora eller 3 mindre gula lökar
3-4 klyftor vitlök
ca 50 g smör
2 dl rödvin
1 kruka färsk timjan
2 msk tomatpuré
1 tsk worcestersås
1 tsk tamari (japansk glutenfri soja)
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
lite cayennepeppar
svartpeppar
salt
3 dl grädde till såsen
Köttet
Skala morötter, lök och vitlök. Dela morötterna och löken i mindre bitar, krossa vitlöksklyftorna och lägg allt i botten av en ugnsfast gryta. Lägg i smöret och häll på vinet. Lägg hälften av den färska timjanen ovanpå rotfrukterna.
Blanda tomatpuré, worcestersås, tamari, paprikapulver, chilipulver, cayennepeppar, salt och peppar i en liten skål. Smörj in undersidan av fläskkarrén, lägg ner den i grytan ovanpå rotfrukter och timjan, och smörj in resten av karrén. Lägg till sist resten av den färska timjan ovanpå köttet.
Sätt på locket på grytan och ställ in långt ner i ugnen. 100-125 grader beroende på hur lång tid grytan kan stå. 125 grader i 3h hade räckt idag, sänkte ner till 100 grader sedan. Tänk på att en lergryta ska blötläggas i 15 min innan man lägger i ingredienserna för att sedan ställas in kall ugn.
Såsen
När det är någon halvtimme kvar till middagen, sila av ca 5 dl av stekskyn i en kastrull. Låt koka ihop ca 30 min och rör sedan ner grädden.
Kålrotspommes
1 stor kålrot
kokosolja utan smak
salt
Skala kålroten och skär den i 0,5 cm tjocka stavar. Koka i lättsaltat vatten 5 min. Häll av och låt torka på hushållspapper. Frittera gyllenbruna i kokosolja i en frittös, eller i en stekpanna. Fiska upp dem och salta efter smak.