De med olika ledbesvär, såväl reumatism som artros, jag tipsat har jag bett testa 1 tsk gelatin i ett litet glas vatten 2 ggr om dagen. Och har man inte märkt någon som helst skillnad på sina leder på 3 veckor så har nog inte gelatinet någon effekt på just denna individ. Om man märker effekt kan man sedan prova att minska dosen och hitta den minsta effektiva dosen för just en själv. Ska man sedan fortsätta med gelatin långvarigt rekommenderar jag att köpa ett ekologiskt, här finns ett sådant. Och här är en facebook-grupp startad av Anna Hallén om just detta med gelatin. Där finns många som upplevt bra effekt.
Vi kan också se till att få i oss gelatin på annat sätt, tex genom buljong kokad på ben med mycket brosk och skinn. Ta tillvara kycklingskrovet och alla rester som blir när du tillagar hel kyckling. Här har jag ett recept på benbuljong på kycklingskrov. Kolla med köttdisken på din mataffär, eller om du känner någon jägare, om du kan köpa ben med leder, helst från gräsbetesdjur eller vilt, och koka gelatinrik buljong på det. Och är du en sådan som gillar att gnaga direkt på brosk, så gör det!
Idag gjorde jag ett gelégodis på blåbär och gelatin, ett lite godare sätt än att bara dricka gelatinpulvret. Jag använde detta recept, men med frysta blåbär istället för frysta surkörsbär. I mitt letande efter bra artiklar om kollagen till detta blogginlägg ramlade jag över denna, där det framgår att mörkt blå, röda och lila bär och frukter innehåller antocyanidiner. Dessa antocyanidiner blockerar de enzym som bryter ner kollagen (och elastin), vilket då också givetvis blir positivt för alla vävnader som är beroende av kollagen. Dubbel effekt detta gelégodis alltså, både material för att bygga upp brosket och antocyanidiner som minskar nedbrytningen :-)
Om du testar tipset, eller redan har testat, skriv gärna en kommentar om huruvida du får någon effekt av det eller inte!