Den andra påminnelsen om detta var just ett långt samtal med en hormonklient. En kvinna som inte alls tål mediciner. Hon är ett skolexempel på vad som beskrivs i artikeln jag länkar till ovan, hon får alla biverkningar men ingen effekt. Och ingen av läkarna har visat någon förståelse för detta utan man ifrågasätter henne istället som simulant. När man läser artikeln så låter det inte helt otroligt att hon är en av de 7% svenskar som helt saknar CYP2D6 och därför får höga koncentrationer i blodet och därmed mycket biverkningar. Om medicinen då är sådan att den först måste brytas ned något steg för att bli verksam, så får man ju heller ingen effekt. Här är en annan artikel (på engelska) om hur olika mediciner kan påverka varandra, och lite mer om vilka mediciner som är beroende av vilka enzymer. För den som vill grotta ner sig lite mer.
Som en parentes så är det många som fnyser åt detta med "detox". "Om din lever inte fungerade skulle du behöva sjukhusvård" är en kommentar jag läst. Samtidigt så står det tom i FASS om Warfarin (som ju är ett läkemedel där man verkligen mäter koncentrationen i blodet för att utvärdera dosen):
"Om du redan använder några av följande växtbaserade medel ska du rådgöra med en läkare innan du avslutar den behandlingen. Ginkgo (Ginkgo biloba), vitlök (Allium sativum), dong quai-beredningar (Angelica sinensis), papaya (Carica papaya) och danshen (Salvia miltiorrhiza) kan öka effekten av Warfarin Orion. Johannesört (Hypericum perforatum) och ginseng (Panax spp.) kan å andra sidan minska effekten. Behandling med dessa medel får därför inte påbörjas eller avslutas under behandling med Warfarin Orion, utan att läkare rådfrågas."
Och det är ju just för att dessa växter/örter kan påverka de leverenzymer som bryter ner, "detoxar", Warfarin. Så visst sjutton kan vi hjälpa, eller stjälpa, leverns förmåga att rensa ut för kroppen skadliga substanser med hjälp av exvis örter eller kostförändringar! Levern kan heller inte göra sitt jobb ordentligt om den är förfettad eller om gallflödet är dåligt pga gallsten eller annat.
Vad fick jag då lära mig på kursen om DNA-tester? Det var en genomgång av de gener som testas i Nordic Laboratories portfölj av DNA-tester, DNA Health, DNA Diet, DNA Oestrogen och DNA Sport.I mitt jobb med hälsa och välmående för mina klienter letar jag ständigt efter nya sätt att identifiera viktiga pusselbitar. Inte helt sällan dyker det upp klienter, framförallt kvinnor, som trots jättebra kost och inga bromsande mediciner etc inte går ner i vikt. Nej jag tror inte de äter för mycket och rör sig för lite, många har full koll! I deras fall är det inte så enkelt som bara en insulinresistens vilket många som gått ner mha lågkolhydratkost vill hävda. Varken "ät mindre och spring mer" eller "ät mindre kolhydrater och mer fett" fungerar i deras fall. De möts av en ständig misstro för att de verkligen talar sanning när de rapporterar vad och hur mycket de äter framförallt. "Hon måste äta mer än hon säger, annars skulle hon gå ner i vikt" har jag hört från flera personliga tränare i olika forum.
Varför kan jag äta en "slarvigare" kost och träna mindre utan att gå upp i vikt? Och vill jag gå ner lite i vikt så skärper jag bara till mig en aning. Medan en annan kvinna som äter så bra som vi bara tror att hon kan och kanske dessutom rör sig mer INTE går ner i vikt öht? Bara det att gå omkring med kanske 20-30 (eller mer!) extra kilo hela dagarna ger träning! Något man märker tydligt om man som jag gillar att gå i fjällen med ryggsäck för tältturer, eller träna på gymmet med en skivstång på axlarna. Prova att själv lägga 20 kilo på axlarna och gå uppför en trappa så känner du hur mycket framförallt benmusklerna får jobba. Är det så att vi dragit helt olika lotter i genernas lotteri?
Gissa vilken av profilerna (från DNA Diet) som är min. Jag har aldrig varit överviktig men är heller inte trådsmal, äter paleo/lchf sedan 5,5 år och tränar 2-3 ggr/v blandat styrka och kondition, aldrig varit någon träningsfanatiker och flera år inte tränat alls. Innan paleo/lchf var det tallriksmodell med lätta, matlagningsgrädde, lågfettsyoghurt och fullkorn som gällde, har samma friluftsbyxor som jag hade innan första barnet för mer än 23 år sedan. Den andra profilen hör till en kvinna mitt livet precis som jag, som sedan 12-årsåldern kämpat med övervikt, har provat alla tänkbara dieter inkl väldigt kalorisnåla pulvervarianter, fastor, veganskt och vegetariskt och nu sedan många år äter en strikt lchf som gör att hon fysiskt och psykiskt mår bra i kroppen. Hon har ungefär 20 kilos övervikt kvar som sitter som berget. 40 kilo gick hon ändå ner när hon socker-, mjöl- och mejerisanerade sitt liv för att komma tillrätta med sin beroendeproblematik (de sista 40 kg hade hon gått upp i rask takt på bara 2 år när beroendet blommade ut för fullt).
Kvinnan med det tuffa utgångsläget i första bilden här ovan (ni gissade väl rätt?!) kände sig väldigt sporrad av resultatet på testet. Inte alls nedslagen som man skulle kunna tänka sig om man istället tänker "det spelar ingen roll vad jag gör, mina gener är ju kass". Gentestet visade att hon minsann inte alls är misslyckad eller lat, hennes kropp kräver mycket mer jobb än andras. Hon har börjat med att göra flera ändringar i kosten för att bättre matcha sina genetiska förutsättningar, hon har också börjat med någon form av träning varje dag, kondition eller styrka. Där måste hon dock börja försiktigt med promenader, lite intervallpass på motionscykel och enklare gymövningar för trappa upp eftersom hennes test inom DNA Sport visade att hon kan ha lätt för att skada sig. Viktigt alltså att hon stegrar gradvis så att strukturerna i kroppen hinner med att anpassa sig. Hon tycker redan att underhudsfettet känns mindre stumt och hårt. Att få ihop 30 MET hours som de rekommenderar per vecka motsvarar ungefär 3h och 45 min löpning på 8 km/h, eller så mycket som 15 timmar om det istället handlar om lugna promenader! Det ger ett perspektiv på hur mycket träning det handlar om. I mitt fall räcker halva den mängden :-)
Att jag svarar bra viktmässigt på träning har jag märkt, sommartid när det vid fint väder blir några timmar på landsvägsracern i veckan så går jag också ner i vikt.
När det gäller testet DNA Sport så får man istället resultatet sammanfattat inom områdena skaderisk, återhämtning och "atletisk potential". Min egen test gav följande sammanfattning:
Återhämtningen då, jag har liksom känt i kroppen att 2-3 riktiga träningspass i veckan är lagom för mig. Skogspromenader eller skridskoturer i mer promenadtempo är något annat, det kan jag göra mycket mer. Men har jag kört ett riktigt intensivt styrkepass så sitter träningsvärken i rätt länge efteråt. Och där är det väl mina genetiska förutsättningar för att reagera med högre inflammation som visar sig. Och vad gäller skador, här visar mina gener på risk för svagare och stelare ligament. Och de skador jag haft handlar om just senor i form av inflammationer.
Spännande är det! Nu har jag chansen att jobba ännu mer förebyggande med val av kost, typ och mängd av träning, och kanske lite tillskott för att hålla mig så normalviktig, skadefri och generellt frisk som möjligt :-) Och så kan jag testa att utnyttja potentialen för uthållighetsaktiviteter ännu mer!
DNA Oestrogen kommer i ett eget blogginlägg längre fram, likaså DNA Health, en lite större och bredare test än DNA Diet.
Om du är intresserad av att se hur dina gener se ut, hör av dig!