Jag ville göra en socker- och glutenfri midsommartårta även i år, så att svärfar kan äta utan påverkan på blodsockret. Jag är heller ingen anhängare av sötningsmedel, grädden och jordgubbarna är ju söta nog i sig. Fick för mig att jag skulle ha lite finhackade nötter i för lite mer smak på själva bottnen. Det blev finhackad mandel denna gång, nästa gång ska jag testa med hasselnötter tänkte jag.
7 äggvitor (jag sparar äggvitor i frysen när det blir över, går utmärkt att tina och vispa)
lite pressad citron
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl sötmandel (eller andra nötter), finhackad i matberedare (vill man ha grövre nöthack kan man hacka för hand eller hacka kortare tid)
Fyllning:
ca 3 dl vispgrädde
ca 400 g jordgubbar
Vispa äggvitorna ihop med citronen och vaniljpulvret till ett rejält vitt fluff.
Rör försiktigt ner nöthacket.
Rita upp 2 rundlar av lagom storlek på ett bakplåtspapper. Jag tog en assiett från vardagsservicen, fick lagom plats 2 stycken.
Dela upp smeten i de 2 rundlarna och bred ut till ett jämnt lager.
Grädda i 190 grader ca 12 minuter till den fått fin färg. Bottnen blir lite seg, inte spröd.