Muskelfokus Uppsala
Följ oss
  • Start
  • Blogg
  • Om mig

Jordgubbstårta, Sötnings- och Glutenfri

25/6/2016

0 Comments

 
Förra sommaren delade Marie Nehagen med sig av ett recept på en helt socker- och sötningsfri marängbotten i facebookgruppen Smarta Diabetikers Recept. Jag saknar henne så, trots att jag aldrig hann träffa henne. Hennes kropp var för slutkörd så den gav upp i höstas när hon äntligen fick den njure som hon så desperat behövde. Jag kan inte sluta att fundera över vad som hänt om sjukvården inte hade satt sig på tvären redan 1,5 år tidigare, då hon var betydligt mindre sjuk och hade en annan njure från en (även då) levande donator som bara väntade...

Jag ville göra en socker- och glutenfri midsommartårta även i år, så att svärfar kan äta utan påverkan på blodsockret. Jag är heller ingen anhängare av sötningsmedel, grädden och jordgubbarna är ju söta nog i sig. Fick för mig att jag skulle ha lite finhackade nötter i för lite mer smak på själva bottnen. Det blev finhackad mandel denna gång, nästa gång ska jag testa med hasselnötter tänkte jag.
Picture
Jordgubbstårta

7 äggvitor (jag sparar äggvitor i frysen när det blir över, går utmärkt att tina och vispa)
lite pressad citron
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl sötmandel (eller andra nötter), finhackad i matberedare (vill man ha grövre nöthack kan man hacka för hand eller hacka kortare tid)

Fyllning:
ca 3 dl vispgrädde
ca 400 g jordgubbar

Vispa äggvitorna ihop med citronen och vaniljpulvret till ett rejält vitt fluff.

Rör försiktigt ner nöthacket.

Rita upp 2 rundlar av lagom storlek på ett bakplåtspapper. Jag tog en assiett från vardagsservicen, fick lagom plats 2 stycken.

Dela upp smeten i de 2 rundlarna och bred ut till ett jämnt lager.

Grädda i 190 grader ca 12 minuter till den fått fin färg. Bottnen blir lite seg, inte spröd.
Picture
Precis innan servering, vispa grädden, skölj och noppa jordgubbarna. Lägg ena bottnen på en tallrik, bred över ett lager med grädde. Skiva lite jordgubbar och lägg på grädden över hela bottnen. Lägg på nästa botten och bred resten av grädden ovanpå. Garnera med halva och hela jordgubbar, efter tycke och smak :-)
0 Comments



Leave a Reply.

    Sparat

    August 2017
    December 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015

    Kategorier

    All
    Återhämtning
    Återhämtning
    Barfotalöpning
    Barfotalöpning
    Cykling
    Dryck
    Efterrätt
    Förrätt
    Frukost
    Godis
    Hormoner
    Kost
    Magen
    Mellanmål
    Mellanmål
    Mental Träning
    Närproducerat
    Paleo
    Recept
    Spiral Stabilisering
    Stress
    Tankar
    Tester
    Tillbehör
    Tillbehör
    Tips
    Träning
    Träning
    Varmrätt
    Varmrätt
    Verkliga Case

    Vem är Jag?

    Ingenjören som sadlade om till friskvårdsbranschen och vill inspirera till ett friskare liv genom naturlig mat och rörelse

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.