Tips 1: gör dubbel sats av pastadegen så räcker den till 3 fullstora plåtar med tunn pasta. Använd 1 och rulla ihop de andra med papprena kvar och frys in!
Tips 2: prova att äta resterna kylskåpskalla, mums! Går självklart utmärkt att värma :-)
Ingredienser lasagneplattor:
4 ägg
125 g färskost naturell
0,25 dl fiberhusk
1 krm salt
Ingredienser köttfärssås:
800 g nötfärs
1-2 vitlöksklyftor
1 finhackad schalottenlök eller annan mildare lök
150 g tärnad rökt skinka
4 msk tomatpuré
1 msk ekologiskt buljongpulver/buljongtärning
3 dl grädde
ev lite mjölk
2 tsk oregano
2 tsk timjan
salt och svartpeppar
ca 450 g riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggen pösigt. Vispa ner färskosten, fiberhusket och salt till en slät smet. Låt stå ett par minuter och vispa sedan igen.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg över ett inoljat bakplåtspapper. Kavla ut smeten så att den täcker hela pappret.
Grädda med pappret på i ca 10 min. Dra av det översta pappret och skär i lagom stora fyrkanter. Jag delar bara på mitten så täcker varje halva den gratängform jag använder.
Stek nötfärsen i en gryta/stor stekpanna.
Tillsätt pressad vitlök, den tärnade skinkan och den finhackade löken. Låt fräsa ett par minuter.
Tillsätt tomatpuré, buljongpulver, grädde, timjan, oregano och smaka av med salt och peppar. Låt puttra ca 5 min.
Varva köttfärssåsen, den rivna osten och lasagneplattorna i en ugnsform. Jag har 3 lager med köttfärssås och ost och 2 lager lasagneplattor. Avsluta med ost. Gratinera till osten får fin färg, ca 15 min.
Serveras gärna med en god sallad och ett glas rödvin :-)