Muskelfokus Uppsala
Följ oss
  • Start
  • Blogg
  • Om mig

Lasagne To die For

22/5/2015

2 Comments

 
Denna lasagne är enligt mig "to die for". Mättande också. Grunden till köttfärssåsen kommer från något gammalt recept ur någon tidning, just det där att ha rökt skinka i. Ju rökigare smak (ingen "rökarom" tack) desto bättre enligt mitt tycke. Pastareceptet florerar överallt på nätet.

Tips 1: gör dubbel sats av pastadegen så räcker den till 3 fullstora plåtar med tunn pasta. Använd 1 och rulla ihop de andra med papprena kvar och frys in!

Tips 2: prova att äta resterna kylskåpskalla, mums! Går självklart utmärkt att värma :-)
Picture
Lasagne 6-8 portioner

Ingredienser lasagneplattor:
4 ägg
125 g färskost naturell
0,25 dl fiberhusk
1 krm salt

Ingredienser köttfärssås:
800 g nötfärs
1-2 vitlöksklyftor
1 finhackad schalottenlök eller annan mildare lök
150 g tärnad rökt skinka
4 msk tomatpuré
1 msk ekologiskt buljongpulver/buljongtärning
3 dl grädde
ev lite mjölk
2 tsk oregano
2 tsk timjan
salt och svartpeppar

ca 450 g riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa äggen pösigt. Vispa ner färskosten, fiberhusket och salt till en slät smet. Låt stå ett par minuter och vispa sedan igen.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg över ett inoljat bakplåtspapper. Kavla ut smeten så att den täcker hela pappret.

Grädda med pappret på i ca 10 min. Dra av det översta pappret och skär i lagom stora fyrkanter. Jag delar bara på mitten så täcker varje halva den gratängform jag använder.

Picture
Picture
Vrid upp temperaturen till 225 grader.

Stek nötfärsen i en gryta/stor stekpanna.

Tillsätt pressad vitlök, den tärnade skinkan och den finhackade löken. Låt fräsa ett par minuter.

Tillsätt tomatpuré, buljongpulver, grädde, timjan, oregano och smaka av med salt och peppar. Låt puttra ca 5 min.

Varva köttfärssåsen, den rivna osten och lasagneplattorna i en ugnsform. Jag har 3 lager med köttfärssås och ost och 2 lager lasagneplattor. Avsluta med ost. Gratinera till osten får fin färg, ca 15 min.

Serveras gärna med en god sallad och ett glas rödvin :-)
Picture
2 Comments
Sofie Broström
4/5/2017 08:38:25 pm

Mycket god lasagne Lena, tack! Jag åt den första gången då Ann-Catherine bjöd mig på den. Idag lagade jag den åt familjen. Kryddningen på köttfärsen var suverän! Degen fick jag till lite för tjock, jag hade ett äldre recept och om jag läst här på nätet hade det blivit bättre tror jag med tre bottnar. Mycket mättande var den!

Reply
Lena Winroth
4/5/2017 09:37:33 pm

Hej Sofie!

Vad kul att du gillade den, här hör den fortfarande till favoriträtterna. Och ja, man blir väldigt mätt :-)

Jag uppdaterade receptet på plattorna efter ett tag, så degen blev lite mer lättarbetad och räckte till 3 plåtar.

Med vänlig hälsning Lena

Reply



Leave a Reply.

    Sparat

    August 2017
    December 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015

    Kategorier

    All
    Återhämtning
    Återhämtning
    Barfotalöpning
    Barfotalöpning
    Cykling
    Dryck
    Efterrätt
    Förrätt
    Frukost
    Godis
    Hormoner
    Kost
    Magen
    Mellanmål
    Mellanmål
    Mental Träning
    Närproducerat
    Paleo
    Recept
    Spiral Stabilisering
    Stress
    Tankar
    Tester
    Tillbehör
    Tillbehör
    Tips
    Träning
    Träning
    Varmrätt
    Varmrätt
    Verkliga Case

    Vem är Jag?

    Ingenjören som sadlade om till friskvårdsbranschen och vill inspirera till ett friskare liv genom naturlig mat och rörelse

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.