I torsdags kväll hade vi hela barnaskaran och en tillhörande flickvän hemma på middag. Jag gjorde då 2 hela pinklaxar i ugn och fick en massa rester över. Laxrester är perfekt att fylla en paj med, men de pajdegsrecept jag testat hittills har alla innehållit mandelmjöl och det faller inte mig i smaken. Inte till en matpaj iaf. Så nu letade jag runt och hittade detta recept som inte innehöll något mandelmjöl. Men sesammjöl är inget jag har hemma, sen är det rätt skarp smak på sesamfrön också, så jag beslöt mig för att testa att mixa solroskärnor till mjöl istället. Det har jag använt i åtminstone ett annat recept tidigare (inte mina egna recept) med bra resultat. Degen blev väldigt lättarbetad, halkade inte ner en endaste mm när jag förgräddade skalet och blev väldigt bra i den färdiga pajen. Ingen smak som tog över från fyllningen :-D
Pajskal
1,25 dl solroskärnor
0,5 dl kokosmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
lite salt
50 g smör
1 ägg
0,5 dl vatten
Fyllning
rester av ugnsbakad viltfångad lax (kanske 500 gram)
1 liten zucchini
1 röd paprika
200 g grillost (jag hade Vallgarns Grillost från en lokal gård mellan Västerås och Örsundsbro)
Äggstanning
4 ägg
2 dl grädde
salt, peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa solroskärnorna till mjöl. Tillsätt övriga torra ingredienser och mixa så det blandas ordentligt.
Klicka ner smöret och mixa igen. Hiva i ägget och mixa ytterligare en gång. Till sist tillsätts vattnet, börja med halva mängden, och mixa ihop till en fin pajdeg. Ta bara så mkt vatten som behövs.
Tryck ut pajdegen i en pajform och ställ in i kylen ca 30 min (gör absolut inget om den får stå längre, går bra att förbereda).
Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i 175 grader 10 min precis innan det ska fyllas.
Vrid upp temperaturen till 200 grader.
Fyll med vad du känner för, jag tog laxrester, tärnad zucchini och strimlad röd paprika. Slog sedan över äggstanningen och strödde över den tärnade grillosten allra sist.
Grädda i 200 grader ca 40 min till stanningen blivit fast. Servera gärna någon god grönsallad till.