Muskelfokus Uppsala
Följ oss
  • Start
  • Blogg
  • Om mig

Renstek Med Blåbärssås

19/10/2015

0 Comments

 
Jag hade förmånen att få en renkalv av min far innan jul. En sån julklapp säger jag inte nej till! Men ren hade jag aldrig tillagat tidigare. Vi har nu iaf grillat kotletterna och gjort någon gryta på innanlåren. För någon månad sedan gjorde jag den andra rensteken med kantareller och en syrlig sås på crème fraîche till. Trodde att jag skrivit ner det receptet, för det blev väldigt gott, men icke sa nicke! Så det blev till att hitta på nytt igen då. Och tur var väl det, för detta blev ännu godare :-) Jag fick för mig att jag skulle ha lingon till, och när tankarna gick igång på bär kom på att jag gjort en väldigt god blåbärssås en gång tidigare från ett recept i Birgitta Höglunds Långkok för LCHF och Paleo. Blåbär har jag plockat lite i sommar så det fanns det gott om i frysen!
Picture
 Renstek med blåbärssås ca 6 portioner

ca 1 kg renstek
färsk timjan
salt
svartpeppar
smör till stekning

steksky
2 dl blåbär
3 dl grädde
1 tsk balsamvinäger
salt
svartpeppar
ca 25 gram smör

Låt gärna steken bli rumstempererad först. Torka av den, salta och peppra runt om och stick in små bitar av färsk timjan under nätet runt hela.

Bryn steken runt om i rikligt med smör i en ugnsfast stekgryta. Sätt i en stektermometer mitt i och ställ in grytan med lock på i ugnen på låg värme. Jag började med 100 grader och vred sedan ner till 75 när jag såg att temperaturen steg fortare än jag tänkt mig.

Ta ut steken när innertemperaturen är 63 grader om du som jag vill ha den lite rosa, i mitt fall tog det ungefär 2,5h. Eftersom det är så låg värme i ugnen så har i princip hela steken samma temperatur och blir då saftig och fin.

Sila av spadet ner i en kastrull, jag fick 1-2 dl. Låt steken ligga kvar i grytan under lock eller linda in den i folie. Häll blåbären (frysta eller färska) i kastrullen och låt koka ihop till det blir lite halvtjockt.

Tillsätt grädden och kryddorna. Låt småputtra i ca 30 min.

Skiva upp steken och lägg på ett fat.

Ta av såsen från plattan och rör ner smöret.

Servera med lämpliga tillbehör, idag blev det smörfrästa kantareller, ugnsstekta rotsaker (de åkte in i ugnen under tiden jag gjorde såsen) och en tomatsallad med mozzarella, schalottenlök, olivolja och hallonvinäger.
Picture
0 Comments



Leave a Reply.

    Sparat

    August 2017
    December 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015

    Kategorier

    All
    Återhämtning
    Återhämtning
    Barfotalöpning
    Barfotalöpning
    Cykling
    Dryck
    Efterrätt
    Förrätt
    Frukost
    Godis
    Hormoner
    Kost
    Magen
    Mellanmål
    Mellanmål
    Mental Träning
    Närproducerat
    Paleo
    Recept
    Spiral Stabilisering
    Stress
    Tankar
    Tester
    Tillbehör
    Tillbehör
    Tips
    Träning
    Träning
    Varmrätt
    Varmrätt
    Verkliga Case

    Vem är Jag?

    Ingenjören som sadlade om till friskvårdsbranschen och vill inspirera till ett friskare liv genom naturlig mat och rörelse

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.