ca 1 kg renstek
färsk timjan
salt
svartpeppar
smör till stekning
steksky
2 dl blåbär
3 dl grädde
1 tsk balsamvinäger
salt
svartpeppar
ca 25 gram smör
Låt gärna steken bli rumstempererad först. Torka av den, salta och peppra runt om och stick in små bitar av färsk timjan under nätet runt hela.
Bryn steken runt om i rikligt med smör i en ugnsfast stekgryta. Sätt i en stektermometer mitt i och ställ in grytan med lock på i ugnen på låg värme. Jag började med 100 grader och vred sedan ner till 75 när jag såg att temperaturen steg fortare än jag tänkt mig.
Ta ut steken när innertemperaturen är 63 grader om du som jag vill ha den lite rosa, i mitt fall tog det ungefär 2,5h. Eftersom det är så låg värme i ugnen så har i princip hela steken samma temperatur och blir då saftig och fin.
Sila av spadet ner i en kastrull, jag fick 1-2 dl. Låt steken ligga kvar i grytan under lock eller linda in den i folie. Häll blåbären (frysta eller färska) i kastrullen och låt koka ihop till det blir lite halvtjockt.
Tillsätt grädden och kryddorna. Låt småputtra i ca 30 min.
Skiva upp steken och lägg på ett fat.
Ta av såsen från plattan och rör ner smöret.
Servera med lämpliga tillbehör, idag blev det smörfrästa kantareller, ugnsstekta rotsaker (de åkte in i ugnen under tiden jag gjorde såsen) och en tomatsallad med mozzarella, schalottenlök, olivolja och hallonvinäger.