Muskelfokus Uppsala
Följ oss
  • Start
  • Blogg
  • Om mig

Salivtest Kontra Blodprov

26/7/2015

4 Comments

 
Varför testa hormonerna i saliv och inte i blod? Av många, inte minst sjukvårdspersonal, upplevs salivtest som suspekt och inte trovärdigt. Salivtest används mycket inom forskningen, söker man på "saliva cortisol" i PubMed får man 4770 träffar, varav mer än de 100 första är från 2015.
Picture
Denna text hittar man på Klinisk kemi, Lund Labmedicin Skåne, Utdrag ur metodbeskrivningen för Saliv-Kortisol:
"Mätning av kortisol i saliv är emellertid ett alternativ, som visat sig vara förenat med flera fördelar. Kortisol i saliv avspeglar den fria fraktionen av kortisol i serum/plasma och halten är därför oberoende av koncentrationen av bindarprotein i plasma. Provtagningen är enkel, vilket ger möjlighet till upprepad provtagning även i hem- eller arbetsmiljö [2, 3]."

Vad menas med den fria fraktionen och bindarprotein?

Kortisol liksom alla våra könshormoner, DHEA och övriga hormoner som kan tillverkas av binjurebarken, byggs med kolesterol som utgångsmaterial. (Kolesterolsänkande mediciner, sk statiner, har impotens som en vanlig biverkning, kanske inte så förvånande då brist på kolesterol även ger brist på byggmaterial till våra könshormoner.) Alla dessa hormoner är fettlösliga och måste för att transporteras i blodet bindas upp av något som löser sig i vatten, sk bindarproteiner. Kortisol binds till transkortin och albumin, testosteron (och även östradiol) till SHBG och albumin. När det gäller kortisol så är ca 90% av allt kortisol bundet, för testosteron är siffran istället 98-99%. Detta kan jämföras med 2 st teskedsmått av ett fyllt dl-mått (kortisol) resp 1-2 kryddmått av ett fyllt dl-mått (testosteron). Det är enbart det fria hormonet som kan reagera med kroppens celler, när hormonet sitter fast på proteiner "passar det inte i nyckelhålet".
Picture
Kroppen känner alltså bara av det fria hormonet, och i salivprov ser vi bara mängden av just fritt hormon eftersom det är bara det fria hormonet som är litet nog att passera genom spottkörtlarna. I blod däremot ser man allt hormon, både bundet och fritt. För att på något sätt få ett grepp om hur mycket av det man ser i blodprovet som är fritt måste man också separat mäta bindningsproteinerna. För testosteron, det könshormon som påverkar männen mest, gör man idag det, för att kunna räkna fram ett ungefärligt värde för den fria delen. Men inte för de kvinnliga könshormonerna eller för kortisolet. Kan det vara så att man för män konstaterat att de svar man fått på blodprov inte alls stämmer överens med symtombilden? Och då kommit fram till att man ju faktiskt måste titta bara på den fria delen? För kvinnor vill man ofta inte ens ta prov på hormonerna, med hänvisning till "att de varierar så mycket", vilket de helt riktigt gör eftersom fertila kvinnor har en menscykel. Jag återkommer till det problemet längre ner. För sköldkörtelhormonerna T4 och T3 mäter man idag också fritt-T4 resp fritt-T3.

Progesteron som tillsätts via huden blir till fritt progesteron, det binds aldrig upp av några bindningsproteiner. Det kan alltså mätas i saliven, men det gör knappt något utslag alls på blodprov eftersom blodprovet först och främst återspeglar hur mycket bundet hormon som finns. Det är antagligen anledningen till att mindre pålästa hävdar att progesteron inte kan tas upp via huden.

Fördelen med salivprov var ju också att man kunde göra upprepade mätningar i hem- eller arbetsmiljö. Kortisolet har en tydlig dygnsrytm, ska vara som högst på morgonen och fm, börja sjunka mitt på dagen och sedan vara som lägst vid läggdags. Genom att ta salivprov vid 4 tillfällen över dagen (30 min efter uppvaknande, vid lunchtid, middagstid och läggdags) och analysera dessa separat så får man 4 värden som återspeglar denna dygnsvariation. För övriga hormoner tar man istället och slår samman alla prover, för att på så sätt få ett medelvärde över dagen. Då minskar risken för att man tagit provet just när hormonet legat som högst eller som lägst.
Picture
Och istället för att vägra att ta prov på de kvinnliga könshormonerna med hänvisning till att de ändå varierar så mycket, så tar man provet vid ett visst specifikt tillfälle under menscykeln (för kvinnor som fortfarande menstruerar), nämligen mitt mellan ägglossing och mens, 7 dagar före första mensdagen. Då vet man hur såväl östrogen som progesteron bör ligga. Det är också då, mellan ägglossning och mens, som kvinnor oftast har som mest problem med PMS, ömma bröst och en kropp som sväller, samma hormonobalans som också kan ge stora och/eller smärtsamma mensblödningar och cyklisk migrän.
Picture
  • Med blodprov får du ingen information om hur mycket av hormonet som är fritt och bioaktivt om inte provtagaren specificerar att det ska vara just fritt hormon.
  • Med blodprov får du ett värde, just då och där, kan vara ett topp- eller ett bottenvärde (de flesta hormoner som inte har en tydlig dygnsrytm varierar ändå lite upp och ner över dagen).
  • Med blodprov får du ett morgonvärde på kortisolet, det är det sjukvården brukar erbjuda. Min erfarenhet av att ha testat ett antal utmattade individer är att morgonvärdet (fritt kortisol i saliv) kan vara iaf "hyfsat" om än långt ifrån optimalt, medan redan lunchvärdet kan ligga under godkänt.
  • Med salivprov får du bara fritt bioaktivt hormon, ett medelvärde av 4 olika provtillfällen för alla hormoner utom kortisolet och 4 separata kortisolvärden utspridda över dagen och kvällen. Och du tar proverna själv, behöver inte boka tid eller uppsöka något provtagningsställe.
4 Comments
Ingrid
16/8/2015 12:36:32 am

Kan man beställa detta salivprov? Var?

Reply
Lena Winroth
16/8/2015 02:55:39 pm

Hej Ingrid!

Det är salivprov jag jobbar med. Du kan läsa mer om det här http://www.muskelfokusuppsala.se/hormoner.html

mvh Lena

Reply
Ann-charlotte Karlsson
27/9/2017 07:18:14 pm

Om jag som inte har mens längre vill kolla Östrogen, när mens försvann började heövetet o kroppen , svullen ,25 kilo bara så, och där fick jag oxå underfunktion itav sköldkörteln vill gärna kolka zet här med hormonerna

Reply
Lena Winroth
28/9/2017 11:27:32 pm

Hej Ann-Charlotte!

När man inte menstruerar längre, och inte har någon som helst känning av en hormonell cykel, så kan man göra salivtestet vilken dag som helst. Men även om man inte menstruerar så kan man ändå ha en cykel där man tydligt känner av variationer i humör, vätska i kroppen, kanske ömma bröst mm. I så fall försöker man ta salivprovet när man mår som sämst.

Här kan du läsa mer om hur man gör salivtest hos mig och vad det kostar http://www.muskelfokusuppsala.se/hormoner.html.

mvh Lena

Reply



Leave a Reply.

    Sparat

    August 2017
    December 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015

    Kategorier

    All
    Återhämtning
    Återhämtning
    Barfotalöpning
    Barfotalöpning
    Cykling
    Dryck
    Efterrätt
    Förrätt
    Frukost
    Godis
    Hormoner
    Kost
    Magen
    Mellanmål
    Mellanmål
    Mental Träning
    Närproducerat
    Paleo
    Recept
    Spiral Stabilisering
    Stress
    Tankar
    Tester
    Tillbehör
    Tillbehör
    Tips
    Träning
    Träning
    Varmrätt
    Varmrätt
    Verkliga Case

    Vem är Jag?

    Ingenjören som sadlade om till friskvårdsbranschen och vill inspirera till ett friskare liv genom naturlig mat och rörelse

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.