Muskelfokus Uppsala
Följ oss
  • Start
  • Blogg
  • Om mig

Spiral Stabilisering

7/2/2015

12 Comments

 
Dags att skriva ett inlägg om vad nu detta med spiral stabilisering är!

Väldigt kortfattat kan man sammanfatta det så här: när vi är stilla, tex står rakt upp och ner, så använder vi muskler som går mestadels i riktningen huvud-fötter, alltså vertikalt, och som trycker ihop våra leder; kotpelaren, höfter, knän och vrister/fötter. Inget konstigt med det, vi blir stadiga genom detta. Men när vi går eller springer, så rör vi på alla dessa leder; knän, fötter och höfter helt uppenbart, men även kotpelaren där det handlar om en rotation. Vid varje steg så roterar överkroppen så att skuldrorna rör sig framåt/bakåt, och armarna följer med som pendlar. Om vi använde samma muskler som när vi står stilla, så skulle vi röra alla dessa leder samtidigt som vi trycker ihop dem. Det innebär ett stort slitage på ledbrosk och diskar. Det som istället händer, eller snarare ska hända, är att vi använder oss av muskelkedjor som löper i spiraler runt kroppen, med start uppe i skulderpartiet, genom bålens sneda bukmuskulaturer, via stora sätesmuskeln, senstråket på utsida lår, fram- och utsida underben, över vristen och ner i stortån. I grova drag. Det finns även andra spirala muskelkedjor som inte går hela vägen ner, men det är överkurs :-)
Picture
Tänk dig en sån där långsmal ballong man kan göra figurer av. När du vrider den för att snörpa av den i segment så blir den längre och smalare. Det är också precis det som händer med kroppen när vi aktiverar de spirala muskelkedjorna, kroppen smalnar av och förlängs. Eftersom vi har en fot mot backen så förlängs vi uppåt, det blir en uppåtriktad kraft genom våra leder, och trycket minskar så att rörelse kan ske utan större belastning.

Det fina i kråksången är också att när vi förlänger kroppen och öppnar upp lederna så måste också musklerna som drar ihop desamma slappna av. Det sker automatiskt. Tänk dig när du böjer armbågen mha biceps (muskeln på framsidan av överarmen), för att denna rörelse ska kunna ske så måste antagonisten, den muskel som gör motsatsen dvs sträcker armbågen, triceps (baksidan av överarmen) slappna av i motsvarande grad. Då får vi en kontrollerad rörelse. Detta sker per automatik när allt fungerar som det ska.

En viktig detalj för att musklerna längs med ryggraden ska kunna slappna av är att vi är i helt upprätt position. Du kan prova själv vad som händer om du lutar dig aldrig så lite framåt. Sätt dina egna tummar i filéerna på var sin sida om ryggraden någon dm ovanför bäckenkanten. Känn efter vad som händer med spänningen i musklerna när du låter tyngdpunkten komma lite mot främre delen av foten jämfört med när du står med tyngden jämnt fördelat över hela foten. Så fort vi lutar framåt så jobbar de vertikala musklerna med att hålla oss uppe och förhindra att vi faller på näsan.

Något annat som är viktigt för att vi ska kunna få till en obelastad rörelse är att det måste det finns tillräckligt med rörelseutrymme, alla muskler runt leden måste vara tillräckligt långa. En av våra viktiga vertikala muskler som många har väldiga besvär med är ilio psoas, höftböjaren. För det första sitter vi väldigt mycket idag, och då blir det inget sträck alls i muskeln utan den kan dra ihop sig väldigt mycket. För det andra så är det vanligt att vi inte använder den stabiliserande bukmuskulaturen och rumpan ordentligt när vi står och går till vardags, vi går gärna omkring med lite svank, hopsjunken bröstrygg, ankstjärt och lite böj i höften. Då blir det heller inte någon bra rörlighet i höftböjarmuskeln, vi sträcker helt enkelt aldrig ut höften ordentligt. Och när vi inte ens kan räta ut höften ordentligt så blir det i svårt att få ihop de spirala kedjorna hela vägen.

En begränsad rörlighet i skulderpartiet och bröstryggen är också väldigt vanligt. Där kan en kiropraktor eller naprapat ibland vara behjälplig för ett snabbare resultat. Och en hallux valgus, alltså snedställd stortå, sätter också käppar i hjulet. En rak stortå är viktig för att få till musklerna som lyfter upp fotvalet. Små gummibitar kan där hjälpa till att styra tån rätt vid komplexare övningar och separata fotövningar stärker foten. Boken ”Moderna skor plågade fötter” av Helle Gotved är väldigt inspirerande med sina ”före”- och ”efter”-bilder och konkreta fotövningar, dessutom är den billig :-) Bilden är dock från kursboken i spiral stabiliering.
Picture
Bästa sättet att sträcka ut en muskel är att samtidigt spänna antagonisten/antagonisterna. Får man till en bra spänning i antagonisten så kommer muskeln som ska sträckas att slappna av. Så när vi får ordentlig kontakt med stora sätesmuskeln och sträcker ut i höften samtidigt så slappnar ilio psoas av och vi kan börja jobba ordentligt med rörligheten. Det här är något jag tittar mycket på, jag vill så fort som möjligt få mina klienter att aktivera rumpan, och bålen, ordentligt när de går eller springer. Varje steg blir då en rörlighetsövning och därmed förhoppningsvis ett stadigt inslag i vardagen. Jag uppmuntrar också till stå-skrivbord, gärna i strumplästen, och att då jobba med aktiveringsövningar för rumpan flera ggr under dagen, och känna hur kedjan kopplas ihop ner i fötternas fotvalv. När man står i kön på mataffären är ett annat ypperligt tillfälle att ”träna”.

Jag är lite skadad, tittar mycket på fötter och knän och hur de rör sig, om tårna spretar, om fötterna är rakt fram eller utåtroterade. Självklart på gymmet, men även till vardags när jag går bakom någon tex :-) Fötter och knän avslöjar mycket, liksom hela kroppshållningen.

Det är mycket tillfredsställande att, om rörligheten och kroppskännedomen redan finns där, på bara en träff kunna få en höftartrosklient att gå nästan smärtfritt och utan att halta, om än med korta steg. Eller att få en som flera år dragits med hälsporre att direkt känna vilken skillnad det blir i belastningen av foten när spiralkedjorna aktiveras och fotvalvet lyfts upp. Denna direkta återkoppling ger en enorm motivation för klienten att jobba vidare.

I Norden är det Viking Rehab i Uppsala som utbildar inom Spiral Stabilisering. En utbildning som har gett mig en väldigt viktig pusselbit i mitt arbete med att få kroppen att bli en funktionell helhet.
Picture
12 Comments
Ylva Larsson link
8/2/2015 01:18:51 am

Hmmm...så du menar alltså att du kan få resultat på första behandlingen med den här tekniken? Låter oerhört inspirerande! Jag lusläser och letar vidareutbildningar och den här låter ju väldigt användbar.

Min vänster stortå är dessutom på väg att dra sig lite inåt. Känner bara av den när jag löper sträckor uppåt milen. Men då känner jag smärta i trampdynan och att det inte är samma snärt i "frånsteget". Ska se om jag hittar boken du tipsar om.

Reply
Lena Winroth
8/2/2015 09:13:18 am

Hej Ylva!

Enligt mitt sett att se på löpning så ska man i princip inte ha något frånskjut, foten ska väldigt snabbt vidröra marken rakt under kroppen. Kolla gärna lite på dina fötter när du går, pekar de rakt fram eller lite utåt? Ibland bara den ena, ofta har man då också problem med den. Pekar foten utåt så trycks stortån in mot övriga tår i varje steg.

Om klienten i fråga har ett bra utgångsläge, dvs bra kroppskontroll och tillräcklig rörlighet för att kunna komma i rätt position så kan man känna skillnaden direkt.

Jag har haft några 3h-möten då klienten har kommit lite längre ifrån där vi jobbat igenom ett antal övningar som de fått med sig hem.

Som massör hittar man inte sällan riktiga fiolsträngar i övergången bröstrygg/ländrygg tex. Eller skulderbladshöjarna. Båda dessa ställen kan bli mjuka som smör om klienten kommer upp i rätt hållning och aktivera de spirala kedjorna.

Mvh Lena

Reply
Ylva Larsson
8/2/2015 12:52:07 pm

Har tittat på filmen du lagt ut om barfotalöpning och försöker känna efter i kroppen när jag springer för att känna hur olika stilar känns. Ska även kolla hur mina fötter beter sig i spegeln framför löpbandet på gymet. Ser fram mot att höra dig berätta mer om detta i april när vi träffas...

Reply
Birgitta Höglunds mat link
9/2/2015 02:23:51 am

Hej. Det här låter så intressant, Helene berättade för mig om det när jag var på WW och signerade mina kokböcker.
Får se hur tid och råd funkar framöver, är fortfarande intresserad att gå en kurs.
Ha det bra och hälsa Helene :)

Reply
Lena Winroth
9/2/2015 01:07:22 pm

Hej Birgitta!
Du är mer än välkommen :-)
Mvh Lena

Reply
Anna
4/7/2019 02:44:49 pm

Jätteintressant! Jag skulle gärna vilja testa. Bor i Umeå - var håller du till? Eller har du nån verksamhet on-line?

Reply
Lena Winroth
5/7/2019 07:34:37 pm

Hej Anna!

Jag bor i Uppsala men har ingen verksamhet längre, pluggar heltid på universitetet med sikte på forskning.

Här kan du hitta instruktörer, tyvärr ingen i närheten av Umeå https://spiralstabilisering.se/index.php/instruktoerer-terapeuter

Kanske satsa på att utbilda dig själv? Grundkurs 1 och 2 kan man gå över en helg i Knivsta norr om Stockholm https://naturalway.se/spiral-stabilisering/utbildning/utbildningens-upplagg till en klart överkomlig kostnad (tillkommer ju resa och boende för din del). Man behöver inte alls gå vidare mot instruktör/terapeut, men det skulle helt klart behövas instruktörer längre norrut :-)

Med vänlig hälsning
Lena

Reply
Anna
6/7/2019 04:32:36 pm

Tack Lena!

Reply
Andreas Damberg link
10/9/2019 05:24:10 pm

Hej Lena! Jag ser att du svarar här på bloggen än! Tack igen för att du tipsade om Spiral Stabilisering och räddade mitt liv. Eller i alla fall min rygg, men med en hel rygg kan jag ju leva lite bättre. faktum är att jag utbildat mig till terapeut nu och är den nordligaste, även om jag bara är i Hudiksvall. I Norrland visserligen, men dock under Sveriges mittlinje. Jag har hållit några steg 1 kurser här och i Östersund och kommer säkerligen ha fler, och har inget emot att resa för att hålla fler. Jag har också börjar med onlinekurser och onlinecoaching som jag kommer lansera inom kort. Där man kommer dels kunna följa ett färdigt program eller få ett individanpassat program. Tack igen

Reply
Lena Winroth
22/9/2019 10:38:31 pm

Hej Andreas!
Jag har koll på bloggen än, även om det var väldigt länge sedan jag skrev något inlägg. Jag följer dig och ditt företag på FaceBook, så glad att du tog dig ner till Knivsta och fick hjälp med så bra utfall. Välbehövligt också att du gick vidare med utbildningen och nu själv sprider tekniken norröver i Sverige :-)

//Lena

Reply
Gunnar Nilsson
16/1/2020 07:59:11 am

Hej! Kan man träna annat de dagar som man inte tränar spiral stabilisering ? Fått hört att längdåkning, styrketräning, rodd med båt allt är dåligt. Bara gång och löpning är bra. Kan det verkligen vara så. Ska man inte träna lite av allt ? Det är som med mat känner en familj som är veganer alla i familjen har väldigt ofta infektioner likaså de som spånat in på kött diet.. Om man tränar spiral....träning 3 ggr i veckan och övriga dagar åt styrketräning, gång mm som passar in i årstiden. Då måste kroppen få allsidig uppbyggnad och läkning. Man måste naturligtvis lägga in vilodagar. Av instruktör så är all annan träning än spiral...träning dåligt för kroppen är verkligen så. Är man gammal som mig 64 år så måste man träna musklerna för att behålla dessa. Spiral träning vad jag kan förstå ett sätt att få muskel kedjorna att fungera igen på rätt sätt

Reply
Lena Winroth
19/2/2021 07:16:34 pm

Hej Gunnar!
Detta var en gammal kommentar som jag missat att svara på ser jag. Människokroppen är gjord för rörelse, de mest naturliga är gång och transportlöpning. Men vi har ju rent evolutionärt som jagar och samlare inte bara ägnat dagarna åt att förflytta oss, vi har måst bära hem bytesdjuren (om de var hanterbar storlek), stycka djuren, samla och bära ved, släpa/bära/dra bohag mellan boplatser osv. Bra fysisk och psykisk kondition är A och O för hälsan, och om vi anstränger oss fysiskt med sånt som får oss att må bra psykiskt så blir det två flugor i en smäll :-) Att träna spiral stabilisering 3 ggr i veckan så lär det räcka långt för att underhålla kroppens spirala kedjor. Gång är ju också spiral stabilisering, så för din del blir det mer än 3 ggr/vecka :-)

Fortsätt din träning du, det låter som perfekt för just dig!

//Lena

Reply



Leave a Reply.

    Sparat

    August 2017
    December 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015

    Kategorier

    All
    Återhämtning
    Återhämtning
    Barfotalöpning
    Barfotalöpning
    Cykling
    Dryck
    Efterrätt
    Förrätt
    Frukost
    Godis
    Hormoner
    Kost
    Magen
    Mellanmål
    Mellanmål
    Mental Träning
    Närproducerat
    Paleo
    Recept
    Spiral Stabilisering
    Stress
    Tankar
    Tester
    Tillbehör
    Tillbehör
    Tips
    Träning
    Träning
    Varmrätt
    Varmrätt
    Verkliga Case

    Vem är Jag?

    Ingenjören som sadlade om till friskvårdsbranschen och vill inspirera till ett friskare liv genom naturlig mat och rörelse

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.