800 g nötfärs (går säkert bra med lammfärs också)
1 paket bacon
150 g fetaost
ca 50 g soltorkade tomater
färsk timjan
färsk basilika
svartpeppar
smör till stekning
Vitlökssås
ca 2,5 dl syrad grädde (eller crème fraiche)
1 vitlöksklyfta
Rotfruktsmos
2 morötter
2 palsternackor
1 liten kålrot
1 sötpotatis
ca 1/3 del blomkålshuvud
50 g smör
örtsalt
Knaperstek baconet, jag brukar lägga det på en plåt och köra in i ugnen på 150 grader medan jag förbereder annat. Håller ett öga och tar ut dem när de är lagom knapriga.
Medan baconen steker i ugnen kan man lämpligen förbereda moset. Dela alla rotfrukter/grönsaker i små bitar och släng ner i en eller flera kastruller med vatten. Jag brukar ibland dela upp saker som har väldigt olika koktid i olika kastruller, alternativt lägga i saker allteftersom. För att inte koka sönder det som mjuknar fort.
Hiva ner färsen i en skål, finhacka tomaterna, timjan och basilika och ös ner. Smula sönder osten och häll ner den också. Skär/klipp det knapriga baconet i små biter, det ska också ner i skålen. Peppra efter smak. Blanda ordentligt, jag brukar använda händerna. Sältan från fetaosten och baconet räcker för min del, vill man ha mer kan man salta också.
Nu kan det vara lagom att sätta på plattorna under kastrullen med innehållet till moset.
Forma biffar efter eget tycke, jag gjorde dem rätt tjocka och inte så stora. Ge stekyta i en stekpanna med smör, lägg sedan över dem i en ugnsfast form.
Under tiden biffarna blir färdiga pressar du vitlöken ner i den syrade grädden/crème fraichen och rör om.
Håll också koll på moset, känn efter med sticka när alla olika ingredienser mjuknat. Häll då av vattnet, ha i smöret och mixa till mos. Smaka av med örtsalt.
Smaklig måltid!