Muskelfokus Uppsala
Följ oss
  • Start
  • Blogg
  • Om mig

Färsbiffar Med Feta, BAcon Och Tomat

28/5/2016

0 Comments

 
Det blir mycket recept just nu, gäller att passa på när man får "feeling" :-) I torsdags tog maken fram ett paket gräsbetes nötfärs ur frysen (från Resta Gård utanför Örsundsbro som jag bloggade om i påskas). Jag var lite sugen på att göra något med fetaosten som låg i kylen, så jag skred till verket. Färsk timjan och färsk basilika är något jag alltid har hemma, jag tycker det är så gott till det mesta. Moset till blev lite tager vad vi haver, ingen broccoli hemma idag men det fanns lite annat smått och gott. Till sås tog jag och vittjade en av mina syrningsbyttor på köksbänken, där jag syrar grädde mha kefirgryn. Det blir som crème fraiche, men godare. Fullt med nyttiga små mikroorganismer som lactobaciller av olika slag. Kefirgrynen förökar sig hela tiden, så jag kan dela med mig till vänner som vill ha. Jag fick mina av en vän :-)
Picture
Färsbiffar med feta, bacon och tomat 5 portioner
800 g nötfärs (går säkert bra med lammfärs också)
1 paket bacon
150 g fetaost
ca 50 g soltorkade tomater
färsk timjan
färsk basilika
svartpeppar
smör till stekning

Vitlökssås
ca 2,5 dl syrad grädde (eller crème fraiche)
1 vitlöksklyfta

Rotfruktsmos
2 morötter
2 palsternackor
1 liten kålrot
1 sötpotatis
ca 1/3 del blomkålshuvud
50 g smör
örtsalt

Knaperstek baconet, jag brukar lägga det på en plåt och köra in i ugnen på 150 grader medan jag förbereder annat. Håller ett öga och tar ut dem när de är lagom knapriga.

Medan baconen steker i ugnen kan man lämpligen förbereda moset. Dela alla rotfrukter/grönsaker i små bitar och släng ner i en eller flera kastruller med vatten. Jag brukar ibland dela upp saker som har väldigt olika koktid i olika kastruller, alternativt lägga i saker allteftersom. För att inte koka sönder det som mjuknar fort.

Hiva ner färsen i en skål, finhacka tomaterna, timjan och basilika och ös ner. Smula sönder osten och häll ner den också. Skär/klipp det knapriga baconet i små biter, det ska också ner i skålen. Peppra efter smak. Blanda ordentligt, jag brukar använda händerna. Sältan från fetaosten och baconet räcker för min del, vill man ha mer kan man salta också.

Nu kan det vara lagom att sätta på plattorna under kastrullen med innehållet till moset.

Forma biffar efter eget tycke, jag gjorde dem rätt tjocka och inte så stora. Ge stekyta i en stekpanna med smör, lägg sedan över dem i en ugnsfast form.
Picture
Stoppa in i ugnen på ca 150 grader och låt steka färdigt. Jag brukar aldrig kolla så noga på klockan utan kollar lite emellanåt och provdelar någon biff när det verkar färdigt.

Under tiden biffarna blir färdiga pressar du vitlöken ner i den syrade grädden/crème fraichen och rör om.

Håll också koll på moset, känn efter med sticka när alla olika ingredienser mjuknat. Häll då av vattnet, ha i smöret och mixa till mos. Smaka av med örtsalt.

Smaklig måltid!
0 Comments



Leave a Reply.

    Sparat

    August 2017
    December 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015

    Kategorier

    All
    Återhämtning
    Återhämtning
    Barfotalöpning
    Barfotalöpning
    Cykling
    Dryck
    Efterrätt
    Förrätt
    Frukost
    Godis
    Hormoner
    Kost
    Magen
    Mellanmål
    Mellanmål
    Mental Träning
    Närproducerat
    Paleo
    Recept
    Spiral Stabilisering
    Stress
    Tankar
    Tester
    Tillbehör
    Tillbehör
    Tips
    Träning
    Träning
    Varmrätt
    Varmrätt
    Verkliga Case

    Vem är Jag?

    Ingenjören som sadlade om till friskvårdsbranschen och vill inspirera till ett friskare liv genom naturlig mat och rörelse

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.