Detta kan man läsa på sidan kopparspiral.se:
Den här sidan ger dig kunskap om kopparspiral biverkningar så att du kan känna dig trygg och komfortabel med ditt val av preventivmetod. Du får reda på vilka biverkningar och risker det är med att använda kopparspiral så att du vet om det du upplever är normalt eller om du ska söka hjälp.
Kopparspiral är en mycket säker preventivmetod. Jämfört med p-piller eller andra hormonbaserade preventivmetoder så är kopparspiral biverkningar få och lindriga samtidigt som skyddet är mycket bra.
Särskilt för personer som har svårt att tåla hormonella preventivmedel så är kopparspiral ett bra alternativ. Du slipper påverkan på humöret, på psyket och på sexlusten.
En annan fördel är att dina ägglossningar inte påverkas någonting, vilket gör att så fort du tar ut spiralen så kan du bli gravid. Tar du t.ex. p-piller så kan det dröja flera månader innan dina hormonnivåer balanseras och dina ägglossningar är regelbundna.
Kopparspiral biverkningar är mycket få och inget farliga.
Biverkningarna av kopparspiral är ökade blödningar, mensvärk och flytningar.
De över 1000 medlemmarna i facebook-gruppen har dock en helt annan bild av kopparspiralen och kopparens effekt på våra kroppar. Jag tänkte helt enkelt lista lite biverkningar som medlemmarna där är överens om utöver "blödningar, mensvärk och flytningar".
Jag har tidigare skrivit om ett case med foglossningssmärtor som kom tillbaka när en kvinna satte in kopparspiral en tid efter förlossningen. Smärtor som sedan försvann, tillsammans med ett antal överviktskilon, när hon tog ut spiralen.
I facebookgruppen jag nämnt är det många som haft problem med värk i ryggslut, livmoder, höfter, baksida ben, symtom som för de flesta försvunnit ganska omedelbart de tagit ut spiralen. Ett par av dessa har också fått bekräftelse av sin gynekolog/barnmorska/läkare att detta mycket väl kan vara något orsakat av spiralen. Men många blir mer eller mindre idiotförklarade av sjukvårdspersonalen. Dålig bålstabilitet eller allmänt otränad kan man få höra.
På sidan kopparspiral.se kan man faktiskt också läsa:
När du har ett främmande föremål i livmodern så ger det en typ av inflammatorisk reaktion. Den här reaktionen skapar en miljö i livmoderslemhinnan som är ogynnsam både för spermier och för ägg.
Kopparen som finns på kopparspiralen ökar den här effekten, vilket gör att kopparspiral är så effektivt mot graviditet.
Att gå omkring med en ständig inflammation i livmodern, hur sjutton kan någon ens påstå att det INTE skulle kunna leda till värk? Det här är fö en biverkning man kan få även av hormonspiral, den är precis som kopparspiralen ett främmande föremål i livmodern som ger en inflammatorisk reaktion. Även om där inte är någon koppar som ökar den inflammatoriska effekten.
Säg den man som ens skulle kunna tänka sig att testa ett preventivmedel som skulle göra att de fick en inflammatorisk reaktion i sina testiklar!
Svampinfektioner i underlivet men även på andra ställen i kroppen är det många som upptäckt att de får. Det är något som ofta kommer smygande med tiden och därför kopplar man det inte till kopparspiralen. Och sjukvården tar inte upp den frågan heller när man söker hjälp, även här får kvinnor som frågar istället svaret att det inte kan bero på spiralen.
Om detta nu inte är en biverkan av kopparspiralen, hur kan det då komma sig att en kvinna efter 4 år (kopparspiral i 5 år) med svamputbrott precis varenda mens fortfarande 4 månader efter uttag inte haft ett enda utbrott? Det finns många fler "anekdoter" för den som är intresserad.
Frågor om torra, irriterade och sköra slemhinnor som ställer till det med sexlivet är också något som dyker upp.
Du slipper påverkan på humöret, på psyket och på sexlusten.
Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser den meningen på kopparspiral.se.
Kvinnan med foglossningssmärtorna ovan berättade också om "PMS gånger 1000", något som hade blivit bättre när hon själv började smörja med progesteronkräm. När väl spiralen åkte ut beskrev hon att efter 2 veckor ”kändes det som någon tände en lampa i mitt huvud, jag kände glädje på ett annat sätt och slapp min oroskänsla”. Nu hade hon turligt nog bara hunnit ha spiralen i 3 månader innan hon kontaktade mig och blev rådd att ta ut den baserat på hennes symtom. Det skrämmande är att hon under dessa 3 månader inte ens reflekterat över att hon påverkats psykiskt.
I facebookgruppen finns det många fall med betydligt mer långvarig påverkan. Det är många som har en flerårig historia med panikattacker, oro, extrem trötthet, overklighetskänsla, extremt kort stubin, besök på akuten, KBT, psykologkontakt, sjukskrivning, SSRI mm. Symtom som i vissa fall kommit bara någon månad efter att man satt in spiralen, där man ändå inte gjort kopplingen, vare sig kvinnan själv eller sjukvården. I de flesta fall har det dock smugit sig på. Stress, utmattning, för lite sömn "som alla andra småbarnsföräldrar" är sjukvårdens förklaring. För som sagt, kopparspiralen innehåller inga hormoner och därför har den heller ingen påverkan på vare sig humöret eller psyket.
En del upplever en stor skillnad så fort spiralen försvunnit ur kroppen, för andra tar det längre tid. Förbättringen, både vad gäller humöret/psyket och övriga symtom, kan dock gå långsamt och även innebära perioder av klar försämring. Kroppen har en förmåga att i skov göra sig av med det överskott av koppar som den lagrat undan under flera års tid. Koppardumpningar talas det mycket om i gruppen. När man vet vad det handlar om och får stöttning av andra i samma situation eller som varit där tidigare är det dock betydligt lättare att stå ut än när man får höra att det absolut inte finns något som helst fel på en, att alla prover är helt normala.
Håravfall är inte så konstigt. Både järnbrist och zinkbrist kan göra att man tappar hår, och koppar är sk antagonist till bägge dessa. När kopparen stiger så sjunker järn och zink.
Huvudvärk kan bero på många saker, spänningar tex. En inflammerad livmoder är något som kan ge problem med kroppshållning generellt. Det är också lätt att spänna sig och dra upp axlarna när man inte mår bra varken kroppsligt eller psykiskt.
Behovet av vitamin B6 ökar också när kopparen stiger, och brist på den kan även det ge huvudvärk. B6 har som alla andra näringsämnen många funktioner, bla är det naturligt vattendrivande. Illamående kan också bero på brist på B6. Vitamin B6 i högre dos var fö något som sjukvården tidigare använde för att behandla PMS, många ggr med bra resultat.
Summa summarum så handlar människokroppen om balans, vi ska ha varken för mycket eller för lite av olika näringsämnen. Börjar vi rycka i någon ände så kan det bli värsta kalabaliken, lite som när man försöker spela plocke-pin och tror att man kan dra ut en pinne mitt i smeten utan att resten rasar ihop.
Det jag skrivit om här är inte en fullständig lista över biverkningar man kan råka ut för!
Rapportera biverkningar!
Om det ska kunna bli någon förändring på detta så måste alla biverkningar rapporteras! Helst av sjukvården givetvis, men annars kan man som privatperson också göra en biverkningsrapport. Det ska ju fungera så som en kvinna berättade om när hon tog ut sin kopparspiral och barnmorskan självklart tog fram penna och papper för att noggrant anteckna alla symtom för biverkningsrapporten. Inte som när en annan kvinna faktiskt blivit hemskickad och nekad att ta ut spiralen vid en bokad tid, med uppmaning om att tänka på saken en gång till, för vad skulle hon annars ha för preventivmedel eftersom hon inte ville ha hormoner?!
"Enligt Läkemedelsverkets föreskrift LVFS 2012:14 ska den som bedriver verksamhet inom hälso- och sjukvården (i praktiken läkare, tandläkare, sjuksköterskor och farmaceuter) rapportera alla misstänkta biverkningar av läkemedel till Läkemedelsverket."
"Biverkningarna behöver inte vara bekräftade utan det räcker med misstanken om att det föreligger en biverkning för att rapportera den."
Texterna ovan kommer härifrån. Här är en direktlänk till Läkemedelsverkets elektroniska biverkningsrapport, hoppas att så många som möjligt ser till att göra en anmälan!
Kommentar gärna med dina egna erfarenheter av kopparspiral gärna också hur du blivit bemött av sjukvården, både positiva och negativa erfarenheter. Har du någon historia du vill att jag tar upp i ett eget blogginlägg så får du gärna maila mig på lena (at) muskelfokusuppsala.se