För det första så gäller det att magen mår bra om den ska kunna bli platt och smal. En mage som är gasig, uppblåst, gör ont eller är allmänt orolig vill inte tryckas ihop och kan därmed heller inte bli platt. Om man inte snör in den i något korsettliknande klädesplagg. Snarare vill man istället sjunka ihop för att minska på trycket, vilket ger en urusel hållning och massor av spänningar i framförallt rygg, nacke och skuldror. Så i mångt och mycket handlar det om att äta sig till en platt mage och smal midja. Och då inte bara i bemärkelsen att minska på ev fett i och runt buken. Det gäller att hitta vad just din mage mår bra av, och ta bort sånt som den helt uppenbart inte klarar av. Jobba med matsmältning och tarmflora.
När man har ett tarmpaket som tillåter att man klämmer ihop det så gäller det sedan att få till just det, träna muskulaturen som "håller in" och stöder upp. Jag har gjort en liten bildserie kring detta för att illustrera hur det kan se ut. Samtidigt så mätte jag midjan vid de olika "övningarna". Lite knepigt att fota och mäta sig själv, men jag tror att det framgår vad jag är ute efter :-)
Bilden till vänster visar min mage ut i normalläget (japp, jag har en liten muffinsmage). Det är så här jag står och sitter. Med en aktiverad bål. Precis som övriga muskler som håller mig uppe så är även bålstödet aktiverat. Det är inget jag tänker på (längre). Midjan mäter då 83 cm. Bilden till höger är när jag helt släpper bålstödet, midjan blir då 86 cm. Inte så många cm skillnad, men jag ser klart gravid ut (vilket jag inte varit på 11 år vid det här laget)! Det är ju inte bara midjan som ökar, måtten både nedanför och ovanför ökar också.
Men situps och crunches då? Jag tog ett par bilder för att illustrera skillnaden mellan vad som händer vid crunch resp vid spiral aktivering. Den första bilden här visar en crunch. Trots att jag verkligen jobbar på att "suga in naveln" så bubblar ändå magen upp lite. Jag mätte midjemåttet till 84 cm, alltså 1 cm mer än när jag står upp med bålstöd. Raka bukmuskeln som jobbar mycket här drar ju främre kanten av bäckenet och bröstbenet mot varandra, den utför en rörelse mer än att stabilisera bålen och få midjan att smalna av.