Idrotten ska vi inte tala om, det brukar inte finnas en enda sak förutom mineralvatten jag kan tänka mig att köpa i de kafeterior som finns på arenorna. Eftersom jag aldrig lärt mig dricka kaffe :-) Möjligtvis någon liten påse med nötter. Min yngste son går på dans en kväll i veckan och när jag sitter i entrén och väntar på honom har många av barnen som passera, och föräldrarna med för den delen, någon form av godisbit i handen. Inköpt i caféet på dansskolan.
Det är egentligen inte det minsta konstigt att det blir stökigt i klassrummet med barn som har svårt att koncentrera sig och att fetma, diabetes typ-2 och andra metabola sjukdomar sprider sig som en löpeld nedåt i åldrarna. Och att jag ibland sitter öga mot öga med människor som inte sett någon annan utväg ur sitt matmissbruk än att operera bort en viktig del av ett fullt fungerande och helt friskt matsmältningssystem!
Än mer tragiskt kan jag tycka att det är när jag träffar kollegor inom hälsobranschen som inte insett detta utan själva äter godis varje dag! Och en dag i veckan ska det vara gemensamt fika helst i form av wienerbröd, bullar, semlor, kondisbitar eller godis! När sista tuggan är svald går man ut och möter sin kund som desperat vill gå ner i vikt med hjälp av framförallt träning men även ”diet”. Inte sällan finns ett sockerberoende eller ett matmissbruk i bagaget.
Nej, jag äter inte av dessa gemensamma fikabröd! Och det är inte det minsta synd om mig och jag är banne mig inte heller ”präktig” eller ”extrem”. Möjligtvis nördig :-) Jag lever som jag lär och jag anser att det är JAG som har en sund inställning till mat. Inte fikande kollegor, inte skolan som firar och belönar med socker, inte de som använder uttryck som unna sig, fuska, slarva, göra sig förtjänt av.
Våra kroppar är gjorda för att äta det som finns i naturen, det som ger oss nödvändig näring och energi. De är inte konstruerade för att hantera obegränsad tillgång till sånt som triggar vårt belöningssystem utan att ge näring, inte heller att hantera alla av människan uppfunna kemikalier som vi får i oss inte bara via det vi äter och dricker utan också andas in eller tar in via huden.
Jag äter vansinnigt god mat, jag äter mig mätt och jag har efterrätter när vi firar eller har gäster. Och jag gör fika ibland. Jag kan faktiskt också småäta nu och då! Det behöver inte vara ett motsatsförhållande mellan gott och nyttigt! Jag reflekterade så sent som förra helgen, när jag bjöd mina nära och kära på ”brakmiddag” för att fira min 48-årsdag, över att det är skönt att kunna äta en riktig festmåltid, inklusive tårta, och må riktigt bra efteråt! Vara mätt, nöjd, inte sugen på mer, inte svullen, inte däst, ingen paltkoma, inte illamående, bara skönt mätt i många timmar efteråt. Bara känna att ”nej, jag vill inte äta någonting mer, inte den minsta lilla skärva av den goda tårtan som är kvar ens”. Och byxknappen behöver inte knäppas upp. På natten sover man sen gott, ingen mage som lever rövare!
Man kan inte träna bort en dålig kost. En kropp som tränar hårt har tvärtom ett större behov av rätt näring för återhämtning och uppbyggnad. Fler och fler atleter och toppidrottare börjar inse att exvis gluten inte har något i människokroppen att göra, Malmö Redhawks och Luleå hockey är två exempel på det. Att klämma i sig en pizza eller en massa pasta dagen innan ett maraton eller någon annan rejäl fysisk utmaning är bara helgalet! Vill man prompt kolhydratladda finns det i så fall mycket bättre alternativ som inte innehåller en massa protein kroppen inte ens kan bryta ner ordentligt.
Ta en allvarlig funderare över vad det faktiskt är i det du äter, vad det ger för positivt till din kropp. Fundera också över varför du äter, är du hungrig på riktigt, är du sugen, är det för att din kropp skriker efter snabb energi, är det för tröst eller något annat. Börja reflektera över om det du äter kan ha ett finger med i spelet gällande hur du mår olika dagar eller hur du sover. Eller för den del dina barn! Jag har ju i ett tidigare blogginlägg skrivit om oväntade effekter på min sons mage och nattsömn av att bara rensa bort tillsatt socker i färdigprodukter.
Jag ser glädjande nog ett ökat intresse hos många om detta med kostens påverkan på hälsan. Fler och fler bloggar om sina fantastiska hälsoresor mha kosten, föräldrar gör uppror och får skolor att byta ut margarin och lättmjölk mot smör och fet mjölk, det är en rejält ökad efterfrågan på ekologiska varor i butikerna och Coca-Cola har fått sparka tusentals anställda pga minskad efterfrågan på sockrade drycker.
Jag äter, och tränar, för att min kropp ska må bra och orka med det jag vill göra, såväl idag som resterande 48 (eller nåt) år. Jag satsar på att ge mig själv de bästa förutsättningarna för att bli en pigg och aktiv pensionär utan krämpor och begränsningar.
Varför äter du?