Ingredienser
1 ekologisk kyckling ca 2 kg
ca 50 gram smör (eller kokosolja om man vill ha det strikt paleo)
timjan
basilika
örtsalt
svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 100 grader
Dela kycklingen mitt i bröstbenet och fläk ut den. Torka av den in- och utvändigt med papper.
Salta, peppra och krydda med örtkryddorna på insidan, vänd den nedåt i en långpanna.
Gnid in skinnet med lite rumsvarmt smör på ett hushållpapper. Salta, peppra och krydda med örtkryddorna även på utsidan, lyft på ben och vingar så du kommer åt ordentligt.
Ställ in i ugnen ungefär i mitten, låt stå i ca 1 timme. Ta ut och lägg på ett par smörklickar som när de smällt lite smetas ut mha en pensel.
In igen på samma låga värme, eller om du har mindre med tid vrid upp till ca 150 grader. Efter ca 30 min ta ut igen, pensla över med det extra fett som nu flyter runt i långpannan. Kolla med köttermometer på flera ställen om köttet är klart (70 grader för kyckling). In en stund till i ugnen annars.
När köttet är färdigt, 70 grader, vrid upp ugnen på 225 grader och slå på grillen. Sätt in plåten lite högre upp och grilla på ca 5 minuter till skinnet blivit lagom krispigt.