Muskelfokus Uppsala
Följ oss
  • Start
  • Blogg
  • Om mig

Utsidan Är Viktig

20/2/2015

1 Comment

 
Nej det blir inget inlägg om senaste modet, träningskläder eller frisyrer :-)

Jag iakttar mycket hos mina klienter; hållning, knänas rörelse, hur fötterna pekar och hur fotvalven beter sig vid olika övningar. Det ger mycket information om vilka muskler som kan förmodas vara svaga, starka, korta, långa och ibland totalt inaktiva :-) Jag har skrivit lite mer om detta i inlägget om Spiral Stabilisering.

Men jag tittar också på ”utseendet”, om huden är mjuk och smidig, har fin lyster, rynkig, torr, synliga eksem, mjäll, finnar, om lederna verkar svullna, var ev övervikt sitter placerad, päronform, äppelform, hängmage, putmage, smala eller tjocka armar/ben, om musklerna är synliga, om ögonbrynen är ”korta” (och då inte för att de är välplockade), om ögonen ser pigga eller trötta ut och om det finns mörka ringar under dem. Jag lägger också märke till om den jag pratar med är snabb och rapp i svaret, eller om tankearbetet verkar gå segt, inte alls ovanligt ihop med trötta ögon och mörka ringar. Ibland kan det vara jättesvårt för en klient att ta emot instruktioner och utföra ganska enkla rörelser, eller de kan ha svårt för ljuset eller ljudet i lokalen.
Detta ger mig mycket information om vad man kan förvänta sig för hormonell status, om det kan finnas saker i kosten som personen inte tål, problem med inflammationer, kanske näringsbrister eller rent av utmattning. Utsidan speglar insidan i mångt och mycket, en tarm tex som mår dåligt brukar också synas i huden. När det gäller kroppsformen och var övervikten sitter kan man googla på ”Berg body type” så hittar man mängder av bilder, bla den nedan. Från vänster till höger så är det kortisol-, sköldkörtel-, lever- och östrogentyp.
Picture
”Ha ingenting på huden som du inte lika gärna skulle kunna äta!” Det säger liksom allt. Det är inte bara så att huden visar utåt hur vi mår inne i kroppen, det vi smörjer på huden blir inte liggande som en hinna ovanpå utan det sugs in i kroppen och når blodbanan. Tänk bara på nikotinplåster, östrogenplåster eller Voltaren gel så blir det rätt uppenbart att det inte bara är huden lokalt som påverkas. Därför är jag inte bara petig med vad jag matar min insida med i form av mat och dryck av god kvalité och minimalt med människans ”hitte-på” i form av syntetiska tillsatser, kemikalier och gifter av olika slag. Eller insida och insida förresten, hela matsmältningskanalen hör faktiskt till utsidan! Jag är nästan lika noga med vad jag har på ”den andra utsidan”, dvs huden. Har du läst innehållsförteckningen på de produkter som du kanske dagligen gladeligen smörjer på huden eller i håret? Man får vara kemist för att begripa den oftast! Det är inte ovanligt att glutenintoleranta inte har en aning om att de måste hålla koll på gluten även i sina hud- och hårvårdsprodukter! För det är faktiskt så att även det där rackarns glutenet och vetet nästlar sig in i alla möjliga och omöjliga produkter, tyvärr :-(

I min ungdom smorde jag mig ofta, över mer eller mindre hela kroppen, som alla andra i min bekantskapskrets. Jag var torr i hyn, så det kändes verkligen som det behövdes! Jag kommer ihåg att särskilt händerna var hemska vintertid. Nu däremot, när jag är betydligt äldre och därför borde ha en tunnare och skörare hud, har jag lite cerat på läpparna när det behövs, men det är så sällan så där har jag inte (än) brytt mig om att leta efter något riktigt kroppsvänligt alternativ. Händerna och ansiktet kan få sig lite kokosolja ibland. När jag masserar använder jag vegetabiliska oljor, det mår både mina händer och mina kunders hud bra av :-) Som deodorant använder jag sedan mer än 1,5 år tillbaka en blandning av kokosolja, bikarbonat, potatismjöl och några droppar eterisk olja. Sånt som lika gärna kan användas i matlagningen.
Picture
Bra fetter via maten och mat som inte stimulerar inflammation eller ger höga blodsocker verkar vara grejen för många när det gäller att få ordning även på huden, inte så förvånande egentligen. Mår magen bra så mår huden bra. De bra fetterna inkluderar extra omega-3 och exkluderar produkter med högt omega-6 så att kroppen får en bra balans. Jag har själv från flera personer fått vittnesmål om att de ganska omgående märker på sin hud när de ”slarvat” med sitt omega-3.

Överflödigt blodsocker glycerar kroppen, det bildas AGE och ALE, likt det där svarta klegget som blir i stekpannan. Man försöker idag mha antiglycation stoppa den glycering av kollagenet som sker i huden. Ann Fernholm beskriver det i ”Ett sötare blod” (det ÄR väldigt bra böcker hon skrivit). En glycerad hud blir inte bara rynkig och oelastisk, den blir också känsligare för solens strålar så att fler fria radikaler bildas som i sin tur kan orsaka malignt melanom. Jag jobbar istället med att inte glycera kollagenet i min kropp från första början! Krämer må hjälpa en redan glacerad hud, men det glacerade kollagenet i tex ledbrosk, ögon, blodkärl och hjärta kommer någon kräm inte åt. Lite skrämmande att tänka sig att den oelastiska och rynkiga huden faktiskt kan visa hur det ser ut i dina blodkärl, din lins eller ditt ledbrosk!

När östrogenet sjunker, av ålder, stress eller preventivmedel tex, så blir också huden tunnare och rynkigare, särskilt runt munnen och ögonen. Brist på sköldkörtelhormoner kan göra huden allmänt torr och blek. Det är också där de ”korta” ögonbrynen kommer in och skvallrar, väldigt typiska för sköldkörtelproblem. Och när det gäller acne så kan såväl stress som högt blodsocker och könshormoner vara inblandade.

Kort sagt, det finns mycket information att hämta genom att skärskåda utsidan hos dem man möter. Jag tror dock inte att det jag lägger på minnet är vad gemene man reflekterar över :-)
1 Comment
Jonna Svensson
21/2/2015 03:36:53 am

Bra läsning Lena! Dr Natasha Campbell-McBride beskriver samma samband i sina böcker. Vet inte vad du har för källor men tänker att om många, oberoendende av varandra, kommer fram till samma slutsats stärker det slutsatsen.

Reply



Leave a Reply.

    Sparat

    August 2017
    December 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015

    Kategorier

    All
    Återhämtning
    Återhämtning
    Barfotalöpning
    Barfotalöpning
    Cykling
    Dryck
    Efterrätt
    Förrätt
    Frukost
    Godis
    Hormoner
    Kost
    Magen
    Mellanmål
    Mellanmål
    Mental Träning
    Närproducerat
    Paleo
    Recept
    Spiral Stabilisering
    Stress
    Tankar
    Tester
    Tillbehör
    Tillbehör
    Tips
    Träning
    Träning
    Varmrätt
    Varmrätt
    Verkliga Case

    Vem är Jag?

    Ingenjören som sadlade om till friskvårdsbranschen och vill inspirera till ett friskare liv genom naturlig mat och rörelse

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.