Detta blogginlägg handlar iaf om vad som egentligen finns skrivet i litteratur och studier om kvinnor och fasta. Fasta och särskilt periodisk fasta har ju seglat upp som någonting verkligt hälsobefrämjande, och det verkar också stämma, för de flesta män. Men även jag har märkt att kvinnor, som vanligt, inte alls verkar reagera på samma fördelaktiga sätt. När stress är inblandat avråder jag alltid från alla former av fasta (även för män). Så här kommer en snabböversättning av blogginlägget.
Igår fick jag en länk till ett gammalt blogginlägg på engelska som några kvinnor ville ha hjälp med att "översätta" då de tyckte det verkade väldigt intressant men inte själva hade tillräckliga språkkunskaper. Det blir en hel del medicinska/biokemiska termer som inte är så lätt att förstå öht, och särskilt inte på ett annat språk. Kvinnan bakom bloggen var ett nytt namn för mig, Stefani Ruper. Hon har en egen hälsoresa bakom sig med övervikt, PCOS, svår akne, infertilitet, mått såväl fysiskt som psykiskt väldigt dåligt. En del av detta fick hon kontroll över via paleo, som kost och livsstil. Men den hormonella biten funkade inte. Så där upptäckte hon, via experimenterande på sig själv och sökning efter litteratur/studier, att kvinnor och män hormonellt inte reagerar lika på kost, fasta, träning osv. Egentligen ganska logiskt. Jag ska definitivt läsa mer av vad hon skrivit!
Detta blogginlägg handlar iaf om vad som egentligen finns skrivet i litteratur och studier om kvinnor och fasta. Fasta och särskilt periodisk fasta har ju seglat upp som någonting verkligt hälsobefrämjande, och det verkar också stämma, för de flesta män. Men även jag har märkt att kvinnor, som vanligt, inte alls verkar reagera på samma fördelaktiga sätt. När stress är inblandat avråder jag alltid från alla former av fasta (även för män). Så här kommer en snabböversättning av blogginlägget.
1 Comment
Jag har länge tänkt att skriva ett inlägg om kopparspiral. I mitt tidigare inlägg om preventivmedel nämnde jag ju att även kopparspiral påverkar kroppen mer än man tror. Men jag har inte kunnat bestämma mig för vad jag ska skriva om först, biverkningar som sjukvården viftar bort, kvinnor som dumförklaras när de tror att de mår dåligt av spiralen, solskenshistorier från kvinnor som tagit ut sin spiral, lättnaden hos de kvinnor som trott de varit på väg att förlora förståndet när de själva hittat information om att det kan vara kopparspiralen som ligger bakom samtliga deras symtom. Det får helt enkelt bli ett inlägg med lite av varje!
Det blir mycket recept just nu, gäller att passa på när man får "feeling" :-) I torsdags tog maken fram ett paket gräsbetes nötfärs ur frysen (från Resta Gård utanför Örsundsbro som jag bloggade om i påskas). Jag var lite sugen på att göra något med fetaosten som låg i kylen, så jag skred till verket. Färsk timjan och färsk basilika är något jag alltid har hemma, jag tycker det är så gott till det mesta. Moset till blev lite tager vad vi haver, ingen broccoli hemma idag men det fanns lite annat smått och gott. Till sås tog jag och vittjade en av mina syrningsbyttor på köksbänken, där jag syrar grädde mha kefirgryn. Det blir som crème fraiche, men godare. Fullt med nyttiga små mikroorganismer som lactobaciller av olika slag. Kefirgrynen förökar sig hela tiden, så jag kan dela med mig till vänner som vill ha. Jag fick mina av en vän :-)
Dags att prova något nytt igen. Har tidigare delat med mig av ett recept där jag fyllde cannelloni med skinka och färskost, idag stod valet mellan kyckling eller köttfärs som "bas". Som rubriken avslöjar blev det kycklingen som vann :-)
Jag har vidareutvecklat pastareceptet något som jag delat med mig av i min "lasagne to die for", så den nya varianten får ni också här. Valborg bjöd på ett helt underbart väder i Uppsala i år. Genom åren har jag både ätit sillunch i bikini i gassande sol (definitivt inte 1986) och skakat tänder i snögloppet vid målgången till forsränningen (1986) iförd teknologoverall och tjock stickad ylletröja (jag hade inte åkt utan tillhörde "the crew" under mitt första år på UU Tekniska Högskola). Man vet aldrig vilket väder som väntar!
Grillning hör Valborg till, lite extra festligt vill man gärna ha det då. Birgitta Höglund är en stor inspirationskälla för mig, så också idag när jag gjorde en variant på hennes parmalindade fyllda kycklinglår från kokboken LCHF Grillmat. Det är ett litet pickel att få ihop knytena, men resultatet är väl värt besväret! Jag har också någon gång gjort dem vintertid och lagat dem i ugnen istället, det går bra det med. I påskas öppnade Resta Gård utanför Örsundsbro upp sin nygamla Gårdsbutik. Man har flyttat in den i den gamla kvarnen som finns på gården, något som ger gott om utrymme för framtida expansion! I dagsläget används bara mittenplanet till butiken med en liten servering (öppet helger), men lika stort utrymme finns både en trappa upp och en trappa ner. Man har också en butik på Västerlånggatan i Gamla Stan, Stockholm. I bägge butikerna kan man köpa kött- och charkprodukter, helmjölk, honung och sommartid även grönsaker. Allt från gårdens egna ekologiska produktion. Nytt är också fil, ostkaka och syrat smör från det egna mejeriet som är under uppbyggnad. På gården kan man välja om man vill köpa mjölken pastöriserad eller opastöriserad.
Idag var det dags för ett experiment igen. Hade lite lövbiff i kylen. Ofta blir det en fyllning med lite senap och ost i dessa, men idag ville jag göra något annat. Inspirerad av ett av Birgitta Höglunds recept från hennes grillbok med fyllda kycklinglår där parmesanost, timjan och basilika ingår skred jag till verket. Resultatet blev precis så fräscht som jag tänkt mig :-)
Ibland hamnar man i samma spår hela tiden, känner att det blir samma mat vecka ut och vecka in. Nu har jag haft en sådan period ett tag och idag kände jag att jag bara måste göra något annat. Kom att tänka på canneloni, testade tidigare en variant med zucchini istället för pasta, fyllda med spenat och ricotta. Lite smaklöst tyckte jag då. Nu hade jag en plåt färskostpasta färdig i frysen, och en bit rökt skinka i kylen som behövde gå åt. Så det vara bara att skrida till verket.
I mitt inlägg om gelatin och dess nytta för bla lederna testade jag ett recept på hemgjort gelégodis. Idag fick jag för mig att det var dags med ett nytt test, hittade ett recept gjort på hallon och lakrits. Det är en god kombination, så jag skred till verket. Men jag tycker att det är synd att slänga bort saker som går att äta, så jag passerade inte hallonen utan lät även kärnorna vara kvar. Dessutom hade jag i lite salmiaksalt, något jag köpt efter ett tips i ett blogginlägg av Ann Fernholm. Det blev inte dumt alls :-)
Förra veckans stora glädjeämne var ett möte med en ung kvinna som när vi träffades för 5 månader sedan hade dragits med cellförändringar i 3 års tid. Första mötet fick hon börja med att fylla i frågeformuläret för att se hur det verkade stå till med den hormonella balansen. Rejält med symtom på både högt och lågt kortisol och hypotyreos. Dessutom flera typiska symtom på såväl lågt östrogen, högt östrogen i förhållande till progesteron som högt testosteron. Hon hade ätit p-piller med enbart gestagener i 12 år, med bara ett kortare uppehåll. Gestagenerna hade i hennes fall gjort att hon inte hade någon mens alls. Under dessa år hade hon också haft en period med utmattning då hon varit sjukskriven nästan ett år.
Mina råd blev att genast sluta med p-pillren, ta tag i kosten (dra ner på socker och gluten) och öka på omega-3 och börja med D-vitamin. |
Sparat
August 2017
Kategorier
All
Vem är Jag?
Ingenjören som sadlade om till friskvårdsbranschen och vill inspirera till ett friskare liv genom naturlig mat och rörelse |